• OBJAVLJENO: 20.06.2013.
Ambasador Malezije u BiH posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Razgovarano o mogućnostima investiranja

 Copy of IMG_2929

U prvoj zvaničnoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas je boravio ambasador Malezije u BiH Anuar Kasman.

On se prvo susreo sa premijerom Emirom Fraštom i ministrima u Vladi BPK , a tom prilikom razgovarano je o ekonomskim potencijalima Bosansko-podrinjskog kantona i mogućnostima uspostavljanja saradnje.

„Mi smo danas razgovarali o mogućnosti da malezijski investitori dođu u ovaj kanton i u kojim bi to oblastima mogli da otvore svoje firme, da poboljšamo trgovinsku razmjenu između naše dvije zemlje te da vidimo koje su to mogućnosti u oblasti turizma, obrazovanja, drvne industrije i svega onog što bi moglo ostvariti neki bolji ekonomski razvoj naše obje zemlje. Isto tako, jedan od razloga današnjeg mog dolaska u Goražde jeste svakako da se sam uvjerim kako se brzo razvija ovaj kanton i njegove općine jer jedno je čuti, a drugo svakako vidjeti- „ kazao je ambasador Malezije.

Copy of IMG_2938

Naglašavajući da je Malezija među prvim prijateljima koja je pomogla Bosni i Hercegovini i Bosansko-podrinjskom kantonu da se oporavi poslije rata, premijer BPK Emir Frašto vjeruje da ta zainteresovanost i želja da se pomogne ovom kantonu i dalje postoji. Ono što bi moglo zainteresovati malezijske biznismene to su uslovi koje nudi Bosansko-podrinjski kanton Goražde, ističe premijer Frašto.

„ Ti uslovi su drugačiji nego u ostalim dijelovima BiH. Dakle, to su naše industrijske zone. Jednu smo završili, drugu pripremamo, one će biti dostupne, one su bez sredstava dodjeljivane i dodijeljivat će se na osnovu broja uposlenih i na osnovu toga što ćemo školovati ili prekvalifikovati naše kadrove za njihove potrebe- kaže premijer Frašto.

Copy of IMG_2990

I smanjenje poreza je jedan od načina stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta u čemu Bosansko-podrinjski kanton prednjači, naglašeno je ovom prilikom.

Ambasador Malezije susreo se danas i s goraždanskim muftijom Hamedom ef. Efendićem, kao i s načelnikom općine Goražde Muhamedom Ramovićem, a nakon toga obišao uspješne goraždanske firme „ Bekto Precisa“ i Unis „Ginex“.

Copy of IMG_2985

U međuvremenu, današnji boravak u Goraždu supruga malezijskog ambasadora iskoristila je da u pratnji ministrice za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Gordane Oršolić posjeti Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser te se upozna sa njihovim aktivnostima i problemima.

Nakon toga,  u vrtiću „Sunce“ i Osnovnoj muzičkoj školi „Avdo Smailović“ gošćama iz Malezije dobrodošlicu su poželjele njihove direktorice, uz prigodan program, koji su izveli mališani, odnosno učenici škole.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.