• OBJAVLJENO: 25.06.2013.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH dao saglasnost za pristupanje reformi Ustava Federacije
Predstavnici BPK Goražde iznijeli svoje stavove

1

Predstavnički dom Federalnog parlamenta saglasio se juče na sjednici u Sarajevu da treba reformirati  Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, pri čemu će, kao jedan od mogućih načina, biti uzete u obzir preporuke Ekspertne grupe.
Povod za takvu odluku, a i za sjednicu ovog Doma, bila je inicijativa za promjenu Ustava Federacije koju je pokrenuo Fehim Škaljić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije na osnovu  Nacrta preporuka Ekspertne grupe za reformu federalnog Ustava.

Sjednica je održana u proširenom sastavu, u Domu mladih Centra Skenderija.

Osim poslanika, prisustvovali su joj brojni drugi federalni, kantonalni i općinski zvaničnici, među kojima i predstavnici Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Sjednici su prisustvovali predsjedavajući Skupštine i premijer BPK Goražde, Suad Došlo i Emir Frašto, načelnici općina Goražde i Pale-Prača, Muhamed Ramović i Asim Zec, kao i poslanica u Federalnom parlamentu Belkisa Vehabović, koja je učestvovala u raspravi.

U ime Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Predstavničkom domu obratio se predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Suad Došlo koji je iznio stavove Bosansko-podrinjskog kantona o promjenama Ustava Federacije.

Izjavu za medije o ovim stavovima dao je i premijer BPK Goražde Emir Frašto.

Ekspertna grupa u svom prijedlogu navela je da je potrebno smanjiti broj kantona, što podrazumijeva ukidanje Bosanskopodrinjskog, koji treba pripojiti Kantonu Sarajevo. Predstavnici BPK energično su se usprotivili ovom prijedlogu navodeći da je poguban za Bošnjake koji žive u ovom dijelu BiH.

Predstavnici svih parlamentarnih stranaka u Parlamentu FBiH pozdravili su inicijativu Američke ambasade u BiH, na osnovu koje je ekpertna grupa izradila 188 preporuka za izmjene Ustava FBiH radi stvaranja funkcionalnije i efikasnije FBiH.

Prijedlozi su se kretali od ukidanja svih kantona, rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja, zadržavanja postojećih kantona, ukidanja pozicija predsjednika Federacije i njegovih zamjenika i drugih ustavnih rješenja.

Nakon završene rasprave, Predstavnički dom Federacije jednoglasno je donio odluku o pristupanju izmjena Ustava Federacije i zadužio Ustavnu komisiju da pristupi izradi Prijedloga izmjena Ustava Federacije BiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.