• OBJAVLJENO: 25.06.2013.
Održana 33.redovna sjednica Vlade BPK Goražde
Usvojen Nacrt Zakona o državnoj službi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Copy of IMG_2809

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  usvojila je na svojoj 33.redovnoj sjednici  Nacrt Zakona  o državnoj službi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i uputila ga u skupštinsku proceduru. Potreba za donošenjem ovog zakona nastala je nakon što  je Ustavni sud Federacije postojeći federalni zakon proglasio nevažećim za kantone i općine. Nacrt kantonalnog Zakona o državnoj službi predvidio je niz izmjena koje se jednim dijelom odnose  i na uvođenje mandata rukovodećim državnim službenicima, kao i na preuzimanje ingerencija Agencije za državnu službu. Njime  će se kako je naglasio premijer Emir Frašto uspostaviti efikasnija i odgovornija uprava.

Skupštini na razmatranje upućeni su takođe izvještaji o radu i uspjehu učenika osnovnih i srednjih škola s područja BPK Goražde koje je Vlada nakon razmatranja usvojila.

Na ovoj sjednici odobrena su sredstva za podsticaj poljoprivrednoj prozvodnji- za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka, kao i za pomoć farmerima u nabavci stočne hrane.

Vlada je usvojila i Zaključak  o donošenju Uputstva o izgledu i sadržaju liste projekata koje imaju obilježje javnog- privatnog partnerstva, kao i Odluku o metodi i kriterijima privatizacije preduzeća „Mesopromet” d.d. Goražde, prema kojoj će se ovo preduzeće privatizirati neposrednom pogodbom.

Vlade BPK  je na ovoj sjednici dala saglasnost premijeru da zaključi  Ugovor  o pružanju usluga izvođenja radova na redovnom (ljetnom) održavanju regionalne ceste R-448 Potkozara-Goražde-Hrenovica za 2013.godinu, dok  je ministar privrede dobio saglasnost Vlade za zaključivanje Ugovora o izvođenju radova na sanaciji putne komunikacije Hanište-Ruda Glava .

Saglasnost Vlade dobio je i Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za maj 2013.godine,u kojem je stanje bezbjednosti ocijenjeno zadovoljavajućim,  kao i Pravilnik i Odluka o korištenju sredstava za specijalne izdatke Uprave policije MUP-a BPK.

Vlada je odobrila tekuće  transfere općinama u sastavu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za maj 2013.godine  i drugu  tranšu sredstava  CRS-u Sarajevo za sufinansiranje UNHCR-ovog Projekta «Društveno-ekonomska održiva podrška interno raseljenim osobavama i povratnicima, izdrava strategije socijalnog stanovanja, zatvaranje kolektivnog centra Splavište“.

Sjednica Vlade BPK završena  je  razmatranjem  Informacija  o procesu pridruživanja Evropskoj uniji Bosne i Hercegovine sa aspekta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Izvještaja o radu Kantonalnog pravobranilaštva za 2012.godinu sa uočenim pojavama i problemima u primjeni zakona.

Copy of IMG_2813

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.