• OBJAVLJENO: 26.06.2013.
Prezentovana inicijativa za formiranje Univerziteta u Goraždu

IMG_3073

Prof.dr. emeritus Munir Jahić i bivši ambasador BiH u Libiji Ferhat Šeta upoznali su danas premijera BPK Emira Frašta i ministra obrazovanja Dževada Adžema sa inicijativom za formiranje privatnog Univerziteta u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Kako je istaknuto, prirodni i privredni potencijal kantona pružaju realnu osnovu za formiranje Univerziteta sa najmanje pet fakulteta i to građevinski, mašinski, elektrotehnički, fakultet za komunalnu i javnu upravu, pedagoški ili ekološki fakultet.

– Za Univerzitet postoji značajan interes ne samo užeg lokalnog stanovništa, nego iz cijele BiH i susjednih država Srbije i Crne Gore. U isto vrijeme, vidne su naznake dobijanja novca EU za stipendiranje studenata kao i sprovođenje međunarodnih projekata putem nove faze EU programa 2014-2020. Značajna je i uloga razvoja turizma međunarodnog karaktera, – istaknuli su predstavnici ove inicijativne grupe.

Oni su čestitali kantonalnim zvaničnicima na postignutim rezultatima u ekonomskom razvoju Kantona, kao i na naporima da obrazovni sistem prilagode tržištu rada.

Premijer i kantonalni ministar obrazovanja iskazali su razumijevanje za ovu inicijativu, kao i za sve ono što će doprinjeti kvalitetnijem obrazovanju i razvoju Kantona.

Među ponudama je, kako smo naprijed naveli, i Građevinski fakultet- smjer Hidrotehnika, kojeg, kako je istaknuto, nema na prostoru bivše Jugoslavije, a njegova prezentacija budućim goraždanskim studentima trebala bi se održati tokom sljedeće sedmice.

IMG_3072

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.