• OBJAVLJENO: 27.06.2013.
34.redovna sjednica Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Usvojena Prostorna osnova Prostornog plana BPK Goražde, odobrena isplata studentskih kredita

IMG_3081

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala je danas 34.redovnu sjednicu.

Na početku sjednice, nosilac izrade Prostornog plana za područje Bosansko-podrinjskog kantona „Urbis centar“ iz Banja Luke prezentovao je članovima Vlade Prostornu osnovu Prostornog plana i Studiju ranjivosti. Nakon razmatranja i izrečenih pohvala za kvalitetno urađen posao, Vlada je usvojila ove dokumente. Nacrt Prostornog plana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kako se danas moglo čuti, trebalo bi biti urađen do kraja jula, a cjelokupan posao na izradi ovog plana završen u narednih šest mjeseci.

Na dnevnom redu današnje sjednice nalazila se i Informacija Kantonalnog tužilaštva o preduzetim mjerama za podizanje optužnica za počinioce ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u BPK-a za vrijeme rata 1992-1995. Potaknuto namjerom da dobije što potpuniju informaciju, Ministarstvo pravosuđa je zatražilo informacije o ovom pitanju i od Suda i Tužilaštva BiH. One su nakon razmatranja proslijeđene Skupštini BPK, uz zaključak da Vlada nije zadovoljna učinkom rada kantonalnog Tužilaštva na utvrđivanju i procesuiranju počinilaca ratnih zločina.

IMG_3076

Danas je razmatran i proslijeđen Skupštini BPK i Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja za 2012.godinu i finansijskom stanju na dan 31.12.2012. JP RTV BPK-a Goražde. Vlada je, istovremeno prihvatila zaključke koji su iznijeti u izvještaju revizora u kojima se, između ostalog, predlaže niz mjera koje je potrebno poduzeti da se sanira postojeće stanje, kako bi se izbjegao stečajni postupak pred kojim se nalazi ovo javno preduzeće.

Skupštini je proslijeđen i Izvještaj o izvršenju operativnog i finansijskog plana rada JZU Kantonalna bolnica Goražde za period 01.01. do 31.12.2012.godine kao i Sanacioni program za izlazak iz finansijske krize ove zdravstvene ustanove.

Na današnjoj sjednici, Vlada je usvojila Prijedlog Zakona o administrativnim taksama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i uputila ga Skupštini na usvajanje.

Između ostalog, Vlada je dala saglasnost Savezu RVI BPK «Sinovi Drine» za Projekat pomoći u stambenom zbrinjavanju RVI.

Odobrena su sredstva za isplatu studentskih kredita, kao i sredstva za odlazak sportista na Međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI) Prijepolje 2013.

Mješovita srednja škola „Enver Pozderović“dobila je od Vlade saglasnost za raspisivanje konkursa za popunu radnog mjesta – nastavnik matematike.

Na kraju sjednice, Vlada je utvrdila osnovicu za plaću i naknade za topli obrok korisnika budžeta za mjesec juni 2013.godine, te donijela Odluku o izmjeni radnog vremena u organima uprave Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Prema ovoj odluci, u periodu od 01.jula do 31. augusta radno vrijeme uposlenih u organima uprave trajaće od 07,00 do 15,00 sati.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.