• OBJAVLJENO: 15.08.2013.
Održana 41.redovna sjednica Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Odobrena sredstva za razvoj i afirmaciju kulture i tehničke kulture

Copy of IMG_3585

Na današnjoj 41.redovnoj sjednici Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde odobrila je redovna sredstva za projekat poboljšanja statusa boračkih populacija i rad njihovih udruženja, kao  i za pomoć u rješavanju socijalnog statusa RVI za mjesec juli 2013.godine.

Odobrena su takođe i sredstva za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno za sufinansiranje obaveza po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za zaposlene u poljoprivredi.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i više odluka o davanju saglasnosti direktorima osnovnih i srednjih škola za raspisivanje oglasa za popunu upražnjenih radnih mjesta, kao i za pokretanje procedura na realizaciji projekta „ Nabavka opreme za škole“ koji se realizuje u saradnji sa humanitarnom organizacijom World Vision Internacional.

Do donošenja izmjena Zakona o osnovnom obrazovanju, Vlada je dala saglasnost svim školama s područja BPK Goražde, koje u svom sastavu imaju specijalna odjeljenja, da mogu obrazovati učenike do navršene 21. godine života.

Vlada je danas odobrila da se iz budžeta Minisatarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, sufinansiraju i projektne aktivnosti za razvoj i afirmaciju kulture i tehničke kulture. Sredstva u ukupnom iznosu od 56.000 KM dobilo je 8 predlagača za 14 projekata.

Resorno ministarstvo dobilo je takođe saglasnost za pokretanje procedure na realizaciji nastavnih aktivnosti u 2013/2014.godini Mašinskog fakulteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara- dislocirana nastava u Goraždu.

Vlada je u nastavku sjednice donijela Odluku o odobravanju novčanih sredstava, treća tranša, CRS-u Sarajevo za sufinansiranje UNHCR-ovog Projekta „Društveno-ekonomska održiva podrška interno raseljenim osobama i povratnicima, izrada strategije socijalnog stanovanja, zatvaranje kolektivnog centra Splavište“.

Vlada je takođe razmatrala i primila k znanju Informaciju o Strateškom dokumentu IPA II za BiH, te usvojila program obilježavanja manifestacije “Početak operacija Krug i Drina.“

Na kraju sjednice, Vlada BPK Goražde dala je saglasnost Direkciji robnih rezervi da izvrši nabavku 100 (sto) tona drvenog peleta za potrebe zagrijavanja poslovnih prostorija budžetskih korisnika u novoj grijnoj sezoni.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.