• OBJAVLJENO: 16.08.2013.
Obilježavanje 21.godišnjice početka operacija „Krug“ i „Drina“
Otkrivena spomen ploča u Dražmilu

Copy of IMG_0983

Prigodnim aktivnostima juče je nastavljeno obilježavanje 21. godišnjice početka operacija „Krug“ i „Drina“, kao jednih od najznačajnijih operacija oslobađanja Goražda u toku odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina.

Delegacije Vlade i Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te Općine Pale-Prača tim povodom položile su cvijeće i odale počast poginulim borcima na mezarju u Barama u općini Pale-Prača.

U znak sjećanja na operaciju „Krug“, u Dražmilu je otkrivena spomen ploča na polaznim položajima 1. i 31. Drinske brigade koje su 15. avgusta 1992. godine izvele oslobađajući pohod prema Goraždu.

Copy of IMG_0997

Spomen ploču otkrio je bivši ratni komandant, sada poslanik u Skupštini BPK Goražde Edim Fejzić, zajedno sa bivšim komandantima drugih jedinica koje su učestvovale u operaciji „Krug“, a prisutnima su se ovom prilikom obratili ministar za boračka pitanja Zijad Briga i Muhamed ef. Muratović, jedan od učesnika ove operacije.

Kasnije je u džamiji u Brajlovićima proučen tevhid svim šehidima koji su izgubili svoj život u operaciji „Krug“.

Copy of IMG_1018

Centralna manifestacija obilježavanja održana je u MZ Berič gdje su delegacije izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde zajedno sa načelnikom općine Goražde položile cvijeće na hair-česmi u ovoj mjesnoj zajednici.

U Domu za kulturu u Beriču održana je i tribina o temi operacije „Krug“ koju su vodili bivši ratni komandanti Abduselam Sijerčić Pelam, Edim Fejzić, Sakib Pačo, Mirsad Bećirević i drugi.

Copy of IMG_1043

Obilježavanje godišnjice operacije „Krug“ nastavljeno je zajedničkim druženjem sa porodicama šehida i preživjelim učesnicima ove operacije.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.