• OBJAVLJENO: 22.08.2013.
USPOSTAVA DIGITALNIH EVIDENCIJA U FBiH ZNATNO BI UBRZALA IZDAVANJE LIČNIH DOKUMENATA

 

images

Uspostava digitalno potpisanih evidencija matičnih knjiga u FBiH znatno bi ubrzala izdavanje ličnih dokumenata, izjavila je danas za Fenu glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Amila Opardija.

– Kao što ste upoznati, lična dokumenta u BiH izdaju nadležni MUP-ovi. Posljednjih mjeseci je značajno povećan broj zahtjeva za pasoše i lične karte, a to najbolje ilustrira uporedna analiza period januar – juli 2013. U julu smo u odnosu na januar personalizirali gotovo pet puta više putnih isprava i tri puta više ličnih karata – kaže Opardija.

Navodi da je u proces izdavanja ličnih dokumenata uključeno nekoliko institucija sa svih nivoa vlasti u BiH i od svih njih zavisi koliko dugo će trajati izdavanje ličnog dokumenta.

Postupke izdavanja pasoša vrše nadležna ministarstva unutrašnjih poslova. Rok za izdavanje pasoša je 30, a rok za izdavanje lične karte je 15 dana uz uvjet da su sva prethodna pitanja riješena, odnosno da su podaci u matičnim knjigama i knjigama državljana upisani korektno te da ne postoje zabrane i ograničenja. Kada se podnese zahtjev za lični dokument nadležni MUP vrši elektronsku provjeru podataka, odnosno šalje upit matičnom uredu u kojem je podnosilac zahtjeva upisan u matične knjige rođenih i knjige državljana. Propisima definirani rok za ove provjere je tri dana.

– Mi smo u prethodnom periodu vršili analize i dostavili podatke nadležnim MUP-ovima i općinama iz kojih je vidljivo da u nekim slučajevima provjere podataka u matičnim uredima u prosjeku traju i više od 10 dana, odnosno postoje neki matični uredi kod kojih se provjere vrše i po nekoliko sedmica. MUP, dakle, prati dinamiku matičnog ureda i ne može nastaviti  upravni postupak dok se ne završe provjere u matičnom uredu. Kad MUP od matičnog ureda dobije potvrdu o izvršenim provjerama, vrše se provjere zabrana i ograničenja. Ako nema nikakvih smetnji za izdavanje ličnog dokumenta, donosi se pozitivna odluka o izdavanju istog. MUP tek onda nama šalje nalog za personalizaciju dokumenta. Mi smo dakle posljednja karika u lancu i ne možemo personalizirati dokument dok ne dobijemo ovaj nalog od MUP-a, a MUP ne može nama poslati nalog dok se ne završe provjere u matičnom uredu – ističe Opardija.

Ako se pogledaju podaci iz evidencija IDDEEA-e, kaže ona, evidentno je da trenutno rok za izdavanje ličnog dokumenta zavisi isključivo od trajanja provjera u matičnim uredima jer su tu najduža zadržavanja.

– Međutim, ono što je potrebno naglasiti jeste da se trenutno elektronske provjere u matičnim uredima vrše ručno, iako bi se trebale vršiti automatski, što je vjerovatno jedan od razloga probijanja rokova za elektronske provjere – kaže glasnogovornica IDDEEA-e.

Naime, u procesu pregovora za bezvizni režim BiH se obavezala da će radi efikasnijeg i sigurnijeg sistema izdavanja ličnih dokumenata uspostaviti digitalno potpisane evidencije matičnih knjiga, odnosno u sistem je bilo neophodno uvezati i matične urede jer su podaci u matičnim knjigama mjerodavni za pravo na bh. dokumente i zbog toga je neophodno da ovi podaci budu tačni i ažurni.

Shodno pregovorima za bezvizni režim, obavezu uspostave digitalno potpisanih evidencija matičnih knjiga su Federalni MUP u Federaciji, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave u Republici Srpskoj i Brčko Distrikt bili obavezni izvršiti do 1. januara 2012. godine.

U Republici Srpskoj su ove evidencije uspostavljene, ali razmjena podataka nije počela jer podaci nisu digitalno verificirani. U Federaciji BiH je samo usvojen Zakon o matičnim knjigama,a evidencije još nisu uspostavljene.

– Upravo ovo je razlog zašto još nije počela automatska elektronska razmjena podataka u procesu izdavaja ličnih dokumenata. Osnovni uslov za automatsku razmjenu podataka su digitalno potpisane i verificirane evidencije matičnih knjiga na teritoriji cijele BiH. Kada bi se ispunila ova obaveza, elektronska razmjena podataka bi se vršila automatski a izdavanje ličnih dokumenata bi bilo puno brže, efikasnije i sigurnije. Inače uspostava digitalno potpisanih evidencija matičnih knjiga je izvanredan osnov za još efikasniji rad organa uprave u BiH i ovo je neophodno izvršiti što prije – kazala je glasnogovornica IDDEEA-e.

Opardija dodaje da će u naredne dvije godine većina građana mijenjati lične karte i vozačke dozvole, te, ukoliko se ne obave ove aktivnosti očekivati je još veće gužve na lokacijama MUP-ova.

IZ IDDEEA-e apeliraju da građani obrate pažnju na rok važenja dokumenata jer se često dešava da se prilikom kontrole dokumenata ili registracije vozila sasvim slučajno uoči da je isteklo važenje istog, što dodatno komplikuje situaciju građanima u ostvarivanju njihovih prava.

(Fena)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.