• OBJAVLJENO: 27.08.2013.
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Održana sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 18.septembra, Dana BPK i općine Goražde

Copy of IMG_3666

Organizacioni odbor  Vlade BPK  za obilježavanje 18.septembra-Dana Bosansko-podrinjskog kantona  i općine Goražde, pod predsjedavanjem premijera Emira Frašta, održao je danas svoju prvu sjednicu. Na sjednici kojoj su između ostalih prisustvovali ministar za boračka pitanja Zijad Briga, načelnik općine Pale-Prača Asim Zec, te predstavnici općina Goražde i Foča-Ustikolina, Behija Obarčanin i Nihad Hadžiahmetović, razmatran je prijedlog programa i finansijskog plana obilježavanja ovog značajnog datuma.

Zahvaljujući odluci Skupštine BPK, 18.septembar od ove godine neradni je, pravi slavljenički dan, na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji će biti obogaćen raznovrsnim sadržajima u čast 21. godišnjice prvog oslobođenja Goražde i njegove šire okoline.

Pored svečane akademije koja je centralni dio manifestacije, planiran je obilazak oboljelih demobilisanih boraca i šehidskih porodica koji se liječe u Kantonalnoj bolnici Goražde, te odavanje počasti poginulim braniteljima polaganjem cvijeća na glavno spomen obilježje.

Copy of IMG_3661

Programski sadržaji namijenjeni su svim uzrastima, pa će tako Goraždani moći uživati u koncertu umjetnice svjetskog glasa Amire Medunjanin, dok će mlade zabavljati pop- rock grupe.

Ono što je novina je odluka Organizacionog odbora da pored Goražda dio programskih sadržaja prenese na općine Pale-Prača i Foča-Ustikolina kako bi svi građani Bosansko-podrinjskog kantona na dostojan način obilježili ovaj datum.

Obilježavanje 18.septembra biće obogaćeno sportskim natjecanjima u znak sjećanja na SIGO – ratne Sportske igre goraždanskog okruga, svečanim prijemom te nizom drugih sadržaja.

Na narednoj sjednici Odbora koja je zakazana za sedam dana utvrdiće se konačan program obilježavanja ovog datuma.

18.septembar 1992.godine, ostaće trajno zabilježen kao datum kada su jedinice 1., 31. i 43. drinske udarne brigade Armije Bosne i Hercegovine u blistavoj i herojskoj pobjedi, u 40 dana neprekidne borbe u operacijama “Krug” i “Drina”, prvi put oslobodile Goražde, stvorivši više od 600 km² slobodne teritorije, po čemu je Goražde dobilo slavni epitet grada-heroja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.