• OBJAVLJENO: 23.09.2013.
Ministarstvo za finansije BPK Goražde
U toku pripreme za izmjene i dopune Budžeta BPK za 2013.godinu

Ministar Alem Mujkovic

Smanjen priliv sredstava u Budžet Bosansko-podrinjskog kantona u prvih devet mjeseci ove godine, posebno onih od indirektnih poreza, ne može zadovoljiti sve potrebe budžetskih korisnika.

Kako ističe ministar za finansije u Vladi BPK Goražde Alem Mujković, Ministarstvo za finansije do sada je uspjelo da izvršava osnovne potrebe kantona, ali ako se stanje ne popravi, neminovno je donošenje izmjena i dopuna Budžeta BPK za 2013.godinu.

– Ono što je bitno to je da smo uspjeli da izvršavamo osnovne potrebe kantona, dakle da transferišemo po Zakonu o izvršenju budžeta sredstva za prioritete, kako za otplatu dugova, jednim dijelom tako i za socijalne potrebe, boračke populacije, plate, materijalne troškove, a bilo je i transfera za privredu, Dom za stara i iznemogla lica, informisanje i drugo – istaknuo je ministar za finansije Alem Mujković.

Prema njegovim riječima, u Budžetu BPK Goražde trenutno nedostaju sredstva u visini od 2.000.000 KM kako bi se realizovali svi zahtjevi za plaćanje korisnika budžeta.

Višak rashoda nad prihodima stvoren je dobrim dijelom zbog smanjenja prihoda od indirektnih poreza koji u ovom momenu prelazi iznos od 1.300.000 KM.

– Iako smo mi ostvarili pozitivne efekte kod vlastitih prihoda, ti vlastiti prihodi iznose svega negdje oko 12-13 posto ukupnih prihoda Kantona, tako da iako ima nekih prihoda koji su povećani za 50-60 posto to nije dovoljno da bi se nadoknadilo ovo smanjenje prihoda od indirektnih poreza sa većeg nivoa vlasti– kazao je ministar Mujković.

Grant sa nivoa Federacije, iako u znatno manjem iznosu nego ranijih godina, predstavljao bi značajnu pomoć u prevazilaženju finansijskih poteškoća, ali od 5.000.000 KM grant sredstava koliko je odobreno za ovu godinu, u Budžet BPK Goražde do sada je uplaćeno 1.250.000 KM.

Ministarstvo za finansije uložilo je značajne napore da poveća vlastite prihode te očuva finansijsku stabilnost u Budžetu za ovu godinu.

– Mi smo se do sada pokazali jako pozitivno, prihodi nad kojima mi imamo uticaja rastu. Govorimo o porezima na dohodak, imovinu, prihodima od izdavanja koncesija i drugih prihoda koji su u porastu. Međutim, mi na nivou Federacije, odnosno BiH, imamo takvo stanje da se prihodi od indirektnih poreza konstantno smanjuju, što je generalno pokazatelj stanja kompletne bh. privrede.

Budžet za ovu godinu planiran je u iznosu od oko 40.000.000KM i ono što već sada možemo da kažemo to je da nam nedostaje 5.000.000 KM i da se on neće moći izvršiti u planiranom iznosu do kraja godine. Pretpostavljamo da će izvršenje biti negdje od 34.000.000 do 35.000.000KM i to sa velikim znakom pitanja – pojasnio je ministar Mujković.

S ciljem dodatne stabilizacije Budžeta u toku su i pripreme za donošenje Odluke o obustavljanju izvršenja pojedinih izdataka i rashoda te rebalans budžeta za 2013. godinu.

– Obustaviće se određeni transferi kao i svake godine. Socijala, određena materijalna davanja boračkoj populaciji i plate će se izvršavati redovno. Nadam se da ćemo proceduru rebalansa budžeta završiti što prije kako bi se to što manje osjetilo – riječi su resornog ministra.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.