• OBJAVLJENO: 27.09.2013.
Uprava za inspekcijske poslove BPK Goražde
Slijede represivne mjere za neizdavanje fiskalnih računa

Copy of IMG_4332

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Midhat Hadžiomerović najavio je poduzimanje represivnih mjera kantonalne inspekcije protiv fizičkih i pravnih lica na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji uprkos opomenama ne izdaju fiskalne račune za prodatu robu ili usluge. On je govoreći o aktivnostima inspekcije kazao da je ovaj problem izraženiji u ugostiteljskom sektoru te da će združeni timovi inspekcije u narednom periodu pojačati kontrolu kako bi se stanje u ovoj oblasti poboljšalo.

Inspekcija je u protekom periodu vršila i pojačanu kontrolu radno-pravnog statusa uposlenika. -Pronađen je par uposlenika čiji radno pravni status nije bio adekvatan i to se ispravilo. Nastavljamo sa kontrolama jer to je uvijek interesantno i aktuelno -istaknuo je direktor Hadžiomerović.

On je ovom prilikom uputio apel investitorima u oblasti građenja na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i upozorio ih da samo dobivanje dokumentacije, potrebnih rješenja i dozvola, ne znači da se odmah može pristupiti izgradnji objekta.

– Htio bih da zamolim buduće investitore da s potrebnom pažnjom pročitaju ono što piše u rješenju i dozvoli od općinskih organa, jer na licu mjesta nailazimo na probleme da investitori ne pročitaju ono što im piše u građevinskoj dozvoli. Dobijanjem građevinske dozvole oni smatraju da je sve odrađeno, međutim nije, već su tu određene obaveze koje investitor mora da uradi prije početka građenja a to se preskače. Detektovali smo taj problem, a isto tako za sve eventualne nejasnoće, konsultacije i savjete stojimo na raspolaganju- naglasio je direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK Midhat Hadžiomerović.

On je kazao da u narednom periodu po ovim granama idu malo specifičnije kontrole te da je inspekcija takođe krenula sa uzimanjem uzoraka za ispitivanje rezidua. Ispituju se namirnice životinjskog porijekla, mlijeko, meso, jaja i med, kao i poljoprivredni proizvodi s područja BPK Goražde. O eventualnim nepovoljnim rezultatima, javnost će blagovremeno biti obaviještena, kaže Hažiomerović, koji ne sumnja u povoljan ishod ispitivanja, jer je ova sredina što se tiče toga  bila uvijek na veoma visokom i zavidnom nivou.

Uprava za inspekcijske poslove BPK Goražde uspješno je privela kraju i prijem novih uposlenika,  elektroenergetskog i saobraćajnog inspektora, čime će se adekvatno pokriti inspekcijski nadzor u ovim oblastima.

Osim toga, inspekciju BPK Goražde očekuje uvezivanje baze podataka, u kojoj će biti uključeni inspekcijski organi, sudovi, poreska uprava i općinski organi.

-Realizacijom ovog projekta uspostaviće se najuža moguća saradnja i najbrža moguća razmjena podataka, tako da ćemo adekvatno odgovoriti izazovu i vidjeti šta naredni period nosi- riječi su direktora Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde Midhata Hadžiomerovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.