• OBJAVLJENO: 30.09.2013.
Sa 47.redovne sjednice Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Odobrena nabavka udžbenika za 133 djece pripadnika boračke populacije

Copy of IMG_4357

Nakon razmatranja informacije premijera Emira Frašta sa održanog sastanka u Vladi Federacije u vezi mogućnosti realizacije kredita Austrijske razvojne banke za opremanje Kantonalne bolnice Goražde, članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 47.redovnoj sjednici prihvatili su ponuđeni prijedlog da kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja, uz saglasnost Skupštine BPK, preuzme ovo kreditno zaduženje. Ovaj prijedlog, za što postoji načelna saglasnost Vlade Federacije BiH, biće upućen na izjašnjavanje menadžmentu i Upravnom odboru Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Kako je istaknuto, ovo je posljednja, istorijska šansa Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i JZU Kantonalna bolnica Goražde da obezbijedi savremenu i neophodnu medicinsku opremu, jer se radi o izuzetno povoljnom kreditu koji u sebi predviđa i 15% nepovratnih sredstava .

Ovakvim angažmanom stekli bi se uslovi da se realizuje kreditni aranžman, a u isto vrijeme Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde bi garantovala finansijsku podršku Zavodu zdravstvenog osiguranja u slučaju finansijskih teškoća prilikom vraćanja ovog kredita.

Uzimajući u obzir da se radi o grejs periodu od pet godina, te da bi modernizacijom Kantonalne bolnice Goražde u velikoj mjeri bio smanjen trošak koji Zavod zdravstvenog osiguranja plaća za liječenja van kantona ( u prosjeku radi se oko 3 miliona KM na godišnjem nivou), sa novom opremom Zavod bi uštedio dovoljno sredstava da vraća anuitete, a u isto vrijeme građani BPK Goražde za vrlo zahtjevne usluge ni bi morali odlaziti van kantona, istaknuto je u obrazloženju ovog zaključka.

Copy of IMG_4353

Vlada je na današnjoj sjednici potvrdila odluku Ministarstva za privredu o davanju saglasnosti na sanacioni elaborat RTV BPK Goražde, za čiju realizaciju će iz budžeta ovog ministarstva biti izdvojeno 100.000 KM. Ovom javnom preduzeću odobrena su i novčana sredstva za mjesec august 2013. godine.

Usvojene su takođe i odluke o isplati sredstava za podsticaj u poljoprivredi-podsticaj za držanje pčelinjih društava za pravna i fizička lica.

Vlada je odobrila i novčana sredstva u iznosu od 23.100 KM za nabavku udžbenika za 133 djece, pripadnika boračkih populacija, koja pohađaju srednje škole na području BPK Goražde, a odobrena su i sredstva za sufinansiranje obilježavanja manifestacije „Grebak 2013.“ te učešće ekipe RVI na državnom prvenstvu.

Vlada se takođe obavezala da će do 15.oktobra izdvojiti 100.000 KM za plaćanje stvorenih obaveza visokoškolskim ustanovama za izvođenje dislocirane nastave u akademskoj 2012/2013. godini.

Vlada je danas usvojila i odluke o prijenosu vlasništva nad vozilima vlasništvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na Fondaciju „Ljudska prava“ Goražde, JP RTV BPK Goražde, Kajakaški klub „Buk“ Goražde i Planinarski klub „Goražde-Maglić“ Goražde.

Nakon razmatranja odluka iz oblasti Ministarstva za finansije, 47.redovna sjednica Vlade BPK Goražde je prekinuta, a njen nastavak zakazan za sutra.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.