• OBJAVLJENO: 09.11.2013.
Okončane javne rasprave o Nacrtu zakona o državnoj službi BPK Goražde

Copy of IMG_5179

Nakon općina Pale-Prača i Foča-Ustikolina, treća i posljednja u nizu javnih rasprava o Nacrtu zakona o državoj službi BPK Goražde juče je održana i u Goraždu.

Uz predstavnike Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose kao nosioca izrade nacrta ovog zakona, Javnoj raspravi prisustvovali su i predstavnici Skupštine BPK Goražde, državni službenici te predstavnici sindikata policije i državnih službenika BPK Goražde.

Nacrt ovog zakona donosi značajne izmjene u odnosu na postojeći Zakon o državnoj službi.

– Potreba donošenja ovog zakona ogleda se u činjenici da je Ustavni sud FBiH dosadašnji Zakon o državnoj službi proglasio neustavnim u dijelu koji se odnosi na kantone. Ono što smo mi kasnije primijenili prilikom donošenja zakona jesu zapravo najbolja iskustva svih zakona  koji su se mogli sresti u zemljama Evropske unije, zemljama iz okruženja i drugim kantonima-kaže  ministar za pravosuđe Admir Pozderović koji ističe da su osnovna obilježja ovog zakona uvođenje mandata za rukovodeće državne službenike te izmjena načina njihovog ocjenjivanja.

– Prema dosadašnjem zakonu rukovodeći državni službenici imali su pravo na uživanje položaja do sticanja uslova za penziju, što se za proteklih 10 godina pokazalo kao manjkavo i nefunkcionalno. Naša namjera, odnosno namjera ove Vlade i Skupštine, jeste da se uvede mandat na određeni period koji bi omogućio konkurentnost radne snage na tržištu i koji bi omogućio ulazak novih mladih lica, iskusnih lica u organe državne službe.

Druga, bitnija odredba ovog zakona jeste ocjenjivanje državnih službenika. Prema dosadašnjem normativu, ocjenjivanje je bilo jedanput godišnje, a mi smo to sada sveli na dva puta godišnje, odnosno svakih šest mjeseci. Posljedice ocjenjivanja su sljedeće: jedna negativna ocjena državnog službenika znači jednu vrstu opomene pred isključenje, odnosno nakon negativne ocjene, ukoliko se eventualno desi, državnom službeniku se dodjeljuje stariji kolega – mentor koji će koji će ga pokušati doobučiti za radno mjesto na kojem radi, dok kod rukovodećih državnih službenika jedan šestomjesečni izvještaj koji bude negativan ili ukoliko Vlada ili veći organi ne budu zadovoljni njegovim radom, on biva razriješen dužnosti –ističe ministar Pozderović.

Copy of IMG_5185

Komenar na nacrt ovog zakona dala je i predsjednica Sindikalne organizacije državnih službenika i namještenika u organima vlasti, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BPK Goražde Ermina Bešlija.

– Danas sam istupila ispred članova Sindikata BPK. Tražila sam striktno od ponuđača predloženog zakona Ministarstva i ministra pravde da me direktno kao sindikalca uključi u izradu ovog zakona, jer se on striktno tiče državnih službenika. Sve primjedbe koje smo imali, dostavićemo i u pisanoj formi. One se odnose na mandat određenih rukovodilaca, na način ocjenjivanja, a bilo je tu još niz primjedbi koje smo mi dali. Međutim, ono što je jako bitno, želimo da zatraže naše mišljenje i da se na osnovu našeg mišljenja sačini se novi nacrt zakona koji će ići u dalju proceduru prema Vladi i Skupštini BPK- istaknula je Ermina Bešlija.

Nakon niza izrečenih primjedbi, učesnici ove javne rasprave složili su se u tome da od predlagača u pismenoj formi zatraže povlačenje Nacrta Zakona o državnoj službi BPK Goražde iz skupštinske procedure, do donošenja istog zakona na federalnom nivou.

– Mi sa današnjim danom završavamo našu obavezu koju smo dobili od Skupštine, a to je da provedemo javne rasprave u sve tri općine. Naravno, u narednom periodu uzećemo sve ove primjedbe, nećemo sve uvažiti, ali ćemo sve primjedbe razmotriti, ugraditi ono što je konstruktivno i ja očekujem vrlo brzo da ćemo imati utvrđen tekst prijedloga zakona koji će ići na Vladu. Možda već na narednoj sjednici Skupštine da ovaj prijedlog ugleda svjetlo dana– kazao je ministar za pravosuđe, upravu i radne odnose Admir Pozderović.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.