• OBJAVLJENO: 12.11.2013.
Ministarstvo za pravosuđe BPK i UNDP BiH
Izvršena primopredaja prostorija budućeg Zavoda za besplatnu pravnu pomoć

Copy of IMG_5192

Projekat pružanja besplatne pravne pomoći na prostoru Bosansko-podrinjskog katnona Goražde aktuelan je već neko vrijeme, a nakon uspješne saradnje glavnih aktera u ovom projektu – Vlade BPK i UNDP-a, u Goraždu je danas izvršena i zvanična primopredaja prostorija budućeg Zavoda za besplatnu pravnu pomoć.

Primopredaja je izvršena između Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose i UNDP-a BiH.

Uz predstavnike UNDP-a i članove Vlade BPK Goražde, ovoj svečanosti prisustvovali su i općinski zvaničnici te predstavnici pravosudnih institucija BPK Goražde.

Ideja o osnivanju ovog Zavoda prisutna je već duže vremena i nakon vrijedne pomoći UNDP-a, ovaj projekat je napokon ugledao svjetlo dana.

– Danas je izvršena primopredaja prostora u kojem će biti smješten Zavod za besplatnu pravnu pomoć našim sugrađanima, vjerujem na njihovo veliko zadovoljstvo, s obzirom da će naši građani, naročito oni koji su slabijeg imovnog stanja, moći ostvariti besplatnu pravnu pomoć – od onih najjednostavnijih pravnih stvari do onih najsloženijih kada su u pitanju pravna zastupanja pred sudovima – kazao je ministar za pravosuđe, upravu i radne odnose Admir Pozderović.

Copy of IMG_5188

Prostorije u kojima će biti smješten Zavod obezbijedila je Vlada BPK, dok je adaptaciju i kompletno opremanje Zavoda finansirao UNDP BiH. Vrijednost cijele investicije iznosi oko 100.000 KM.

– Nadamo se da će ovaj ured pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija – onima koji nemaju dovoljno prihoda, zatim tu su djeca bez roditeljskog staranja, žrtve nasilja.  Zadovoljstvo mi je da ova saradnja ne prestaje ovdje. Naprotiv, ona će se nastaviti, od edukacija i pomoći uposlenicima ureda, a nadamo se i u nekom od sljedećih projekata u ovom kantonu gdje smo naišli na dobru saradnju sa Ministarstvom pravde, premijerom i ostalima. Tu je i uvezivanje baza podataka sa ostalim uredima za pružanje besplatne pravne pomoći, kako bismo na sve moguće načine pomogli i podstaknuli rad ovog Ureda i olakšali onim građanima kojima je ova pomoć najpotrebnija – istakla je koordinatorica Sektora za sigurnost i pravdu UNDP-a Amela Ćosović-Medić.

Kako ističe ministar Pozderović, procedura provođenja konkursne procedure za imenovanje direktora i uposlenika Zavoda je pri kraju i za očekivati je će rad Zavoda za besplatnu pravnu pomoć biti ozvaničen već početkom naredne godine.

Podsjetimo, osnivanje ovog Zavoda omogućeno je Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći koji je Skupština BPK Goražde donijela u januaru ove godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.