• OBJAVLJENO: 14.11.2013.
IFAD i OXFAM BiH
Provođenje akcionih planova o energetskoj efikasnosti – uslov za ostvarenje pomoći za sufinansiranje projekata

IMG_3448

U organizaciji OXFAM-a BiH u Goraždu je juče održana radionica o temi upravljanja korištenjem energije na lokalnom nivou.

Radionica je održana u okviru projekta „Tehnologije obnovljivih izvora energije u BiH i Albaniji“ koji implementira ova italijanska organizacija, a koji se finansira iz sredstava IFAD-a, UN-ovog fonda za razvoj poljoprivrede.

Osnovni cilj projekta je poboljšanje životnih uslova u ruralnim zajednicama kroz povećanje energetske efikasnosti  te povećano korištenje obnovljivih izvora energije.

Uz predstavnike ureda OXFAM-a za BiH koje je predvodila direktorica Silvana Grispino, radionici su prisustvovali i predstavnici kantonalnog Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline na čelu sa ministricom Biljanom Simić, predstavnici općina, kao i predstavnici lokalnih zajednica koji učestvuju u projektima energetske efikasnosti.

U okviru radionice održane su prezentacije o temama „Državna politika i strategije u oblasti korištenja energije i eneregetske efikasnosti“, „Obnovljivi izvori energije“ i „Uloga općina u planiranju energetske efikasnosti“.

Bilo je govora i o projektima koji se već realizuju na području našeg kantona te su istaknuti primjeri uspješnih projekata očuvanja energije na području svih lokalnih zajednica u BPK Goražde. U tom smislu, istaknuto je i da je općina Foča-Ustikolina lokalna zajednica koja je do sada ostvarila najzapaženije rezultate u realizaciji projekata iz ove oblasti.

Zaključak sa ove radionice je da je potrebno, što prije, formirati timove za provođenje akcionih planova u oblasti energetske efikasnosti, što je i osnovni preduslov za ostvarenje pomoći za realizaciju projekata u ovoj oblasti.

Osim Goražda i Foče-Ustikoline, u ovom projektu učestvuju i općine Konjic, Foča, Srebrenica, Bratunac i Trnovo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.