• OBJAVLJENO: 19.11.2013.
OŠ „Husein ef.Đozo“
Obilježen Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece

Copy of 100_6050

19. novembar obilježava se kao Međunarodni dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja djece, koji nas podsjeća na značaj sigurnosti prilikom odrastanja naše djece.

Tim povodom, Vijeće učenika Osnovne škole „Husein ef. Đozo“ upriličilo je danas okrugli sto o temi „ Ne zatvarajmo oči pred nasiljem!“, na kojem su prezentovani ciljevi jačanja prevencije nasilja nad djecom i između djece.

Pored učenika i njihovih nastavnika, učešće na okruglom stolu uzeli su i predstavnici ministarstava za obrazovanje i unutrašnje poslove, kao i predstavnici Centra za socijalni rad BPK Goražde.

Copy of 100_6042

Zlostavljanje djece vrlo je težak problem koji uzrokuje brojne posljedice na njihov razvoj jer  izloženost djeteta fizičkom, emocionalnom i seksualnom zlostavljanju predstavlja traumatsko iskustvo,  istaknuto je na današnjem okruglom stolu.

Prema riječima Minke Fejzić, stručnog saradnika u Centru za socijalni rad, nasilje u našem kantonu u blagom je porastu. Centar za socijalni rad je institucija koja radi na sprječavanju i prevenciji nasilja nad djecom, koja uglavnom radi po dojavi, a zatim sačinjava plan i program mjera za ukazivanje pomoći djetetu  u skladu sa zakonskim rješenjima, kazala je ona .

Obilježavanje ovog datuma započelo je 2000.godine i veže se za Međunarodni dan konvencije o pravima djeteta  koji se obilježava 20. novembra,  na dan kada je 1989.godine donesena Konvecija o pravima djeteta na koju je potpis stavila i naša država, Bosna i Hercegovina.

Copy of 100_6051

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.