• OBJAVLJENO: 20.11.2013.
Skupština BPK Goražde
Održana ponovna javna rasprava o Nacrtu zakona o pripadnosti javnih prihoda

Copy of IMG_5324

U Goraždu je danas održana ponovna javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH.

Uz predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde i općina u njegovom sastavu, javnoj raspravi u organizaciji Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, prisustvovao je i pomoćnik federalnog ministra finansija u Sektoru za poreznu politiku i javne prihode Hajrudin Hadžimehanović, kao predstavnik ovlaštenog predlagača ovog zakona.

– Obaveza Ministarstva je da izvrši analizu svih prijedloga i sugestija, kako bi se na adekavatan način pripremile izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. U prilici smo da čujemo sve prijedloge i amandmane, ne samo Bosanskopodrinjskog nego i ostalih kantona, jer imaju svi svoj prijedlog s aspekta kriterija koji su na određen način istrošeni, da se vidi kako i na koji način te kriterije ili izmijeniti ili popraviti – kazao je pomoćnik federalnog ministra Hajrudin Hadžimehanović.

Copy of IMG_5302

Inicijative za izmjenu postojećeg Zakona o pripadnosti javnih prihoda pokrenute su u oba doma Parlamenta FBiH. Iako su obrazložene potrebom utvrđivanja novih kriterija za raspodjelu javnih prihoda s ciljem postizanja većeg stepena izjednačavanja u ostvarenju prihoda pojedinih kantona koji su privredno nerazvijeniji, nije se vodilo računa o potrebama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. On bi, kako je istaknuto, nakon donošenja ovog zakona bio jedini kanton u Federaciji koji bi još uvijek zavisio od granta sa viših nivoa vlasti.

Prije nego što se zakon ponovo nađe u parlamentarnoj proceduri, delegati i poslanici u Federalnom parlamentu iz BPK Goražde trebali bi se sastati sa članovima Kolegija oba doma Federalnog parlamenta, kako bi pokušali iznaći što povoljnije rješenje za BPK Goražde. Ukoliko prijedlozi BPK Goražde ne budu prihvaćeni, kao zadnja mogućnost ostaje amandmansko djelovanje delegata iz BPK na ovaj zakon, zaključeno je danas.

Istaknuto je takođe da delegati iz BPK Goražde neće podržati donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH ukoliko se ne uvaže opravdani zahtjevi iz ovog dijela Federacije BiH.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.