• OBJAVLJENO: 22.11.2013.
U BPK Goražde započelo obilježavanje Dana državnosti BiH
Brojne svečanosti u čast rođendana domovine

Copy of IMG_5330

Historijskim časom koji je danas održan u svim osnovnim i srednjim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde započelo je obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti BiH.

U sklopu obilježavanja, u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ u prijepodnevnim satima održan je i tradicionalni malonogometni turnir za učenike osnovnih i srednjih škola. Turnir je otvorio ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem.

– Nakon 20 godina od kada su ovi prostori dali doprinos očuvanju, tradiciji i očuvanju BiH danas Vlada BPK Goražde postavlja s jedne i s druge strane ulaza u grad table pod nazivom „Goražde- grad heroj“. Ja vas molim da tu tradiciju junaštva i odanosti državi baštinite kroz razne sektore. Jedna od njih je ova sportska aktivnost koja će povećati naše sportske performanse,  a ono što mi očekujemo jesu rezultati koje treba da postignete u svojim školama- kazao je tom prilikom ministar Dževad Adžem.

Copy of IMG_5394

Nakon pozorišne predstave za djecu, u Centru za kulturu održana je prezentacija pod nazivom „Dan državnosti iz ugla učenika  srednjih škola“ te ceremonija dodjele nagrada za najbolje literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola o temi Dana državnosti BiH.

Nagrade, u različitim kategorijama, osvojili su sljedeći učenici:

Likovni radovi (VI-IX razreda)

I mjesto- Amila Crljenković IX razred –OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Vitkovići

II mjesto- Dalio Dostović- VIII razred – OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde

II mjesto – Emir Mujanović IX razred – OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Vitkovići

III mjesto- Alvin Dostović IX razred – OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde

Literarni radovi (VI-IX razreda)

I mjesto- Ajla Balijagić IX razred – OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde

II mjesto- Minela Radača VI razred- OŠ „Prača“ Prača

III mjesto- Amila Crljenković IX razred – OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Vitkovići

Literarni radovi (srednja škola)

I mjesto- Emina Mašala IV razred- MSŠ „Enver Pozderović“ Goražde

II mjesto- Amila Mašić II razred –STŠ „Hasib Hadžović“ Goražde

III mjesto- Nadina Pleh II razred- MSŠ „Enver Pozderović“ Goražde

Copy of IMG_5407

Na ovoj svečanosti proglašeni su i pobjednici malonogometnog turnira učenika osnovnih i srednjih škola. Najviše uspjeha među srednjoškolcima ostvarili su učenici MSŠ “Enver Pozderović” dok su drugo i treće mjesto usvojile ekipe STŠ “Hasib Hadžović” i SSŠ “Džemal Bijedić”.

U kategoriji učenika osnovnih škola najbolje rezultate ostvarili su učenici OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija”, zatim OŠ “Ustikolina” te OŠ “Husein ef. Đozo”.

Nagrade učenicima za najbolje literarne i likovne radove i pehare najuspješnijim ekipama na malonogometnom turniru dodijelio je resorni ministar Dževad Adžem.

Copy of IMG_5387

Svečanom priredbom u kojoj su učestvovali učenici od I do IX razreda, Dan državnosti obilježen je danas  i Osnovnoj školi  “Fahrudin Fahro Baščelija”. Učenike i goste pozdravila je i čestitala im praznik direktorica škole Ediba Bećirević.

U poslijepodnevnim satima, u općinama Foča-Ustikolina i Pale-Prača položeno je cvijeće na spomen-obilježja prvim žrtvama i poginulim braniteljima u periodu 1992-1995. godina, kao i na partizanska spomen-obilježja u ovim općinama.

Za subotu je iz Goražda planiran organizovani odlazak u Mrkonjić Grad na obilježavanje 70. godišnjice ZAVNOBIH-a.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana državnosti BiH na području BPK Goražde održat će se u ponedjeljak 25. novembra.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.