• OBJAVLJENO: 25.11.2013.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Obilježen 25. novembar – Dan državnosti BiH

IMG_5435 - kopija

U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas je nizom svečanosti obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Ceremonija obilježavanja započela je tradicionalnim polaganjem cvijeća na spomen-obilježje braniocima Bosansko-podrinjskog kantona, gdje je odata počast svim braniocima koji su dali svoje živote za odbranu ovih prostora. Cvijeće su položile delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde i njegovih općina, Muftijstva goraždanskog  te boračkih udruženja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Udruženja antifašista i boraca NOR-a.

IMG_5444 - kopija

Obilaskom mezarja u Kolijevkama i učenjem Fatihe, delegacije Vlade BPK, općina, Muftijstva goraždanskog i boračkih udruženja odali su dužnu počast šehidima.

IMG_5446 - kopija

U znak sjećanja na poginule u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, položeno je cvijeće i na partizansko spomen obilježje u Kolijevkama.

IMG_5451 - kopija

Cvijeće je položeno i na spomen obilježje ubijenoj i stradaloj djeci u periodu 1992-1995. godina, a položili su ga učenici osnovnih i srednjih škola, pobjednici likovnog i literarnog natječaja o temi Dan državnosti.

IMG_5464 - kopija

Svečana akademija posvećena ovom datumu održana je u Centru za kulturu Goražde.

prof.dr.Enes Pelidija

prof.dr.Enes Pelidija

O tome šta Dan državnosti znači za sve Bosance i Hercegovce govorio je historičar, prof.dr. Enes Pelidija.

Gostima i učesnicima akademije, kao i svim građanima, Dan državnosti BiH čestitao je predsjedavajući Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Suad Došlo.

– Principi ZAVNOBiH-a nikada nam nisu bili potrebniji nego danas. Najviši nacionalni interes svih nas je raditi i živjeti u sigurnosti i miru i imati jednaka prava. Bez obzira na sve poteškoće, uvjeren sam da se Bosna i Hercegovina danas sve snažnije okreće svome pravilu, a to je pravilo državnosti, zajedničkog života, ravnopravnosti, antifašizma, demokratije, humanosti  i ljudskih prava. Uvjeren sam da ovu zemlju ništa neće zaustaviti na tom putu.
Bosna i Hercegovina će, kao i uvijek do sada, nadživjeti sve nas, a ovaj datum, 25.novembar, obavezuje sve nas, Bosance i Hercegovce, da damo svoj puni doprinos u daljnjoj izgradnji i jačanju naše države Bosne i Hercegovine- kazao je predsjedavajući Skupštine BPK Suad Došlo.

Suad Došlo

Suad Došlo

U kulturno-umjetničkom dijelu svečanog programa učestvovali su učenici Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“ i članovi instrumentalno-vokalnog sastava „Behar“ iz Goražda.

U sklopu obilježavanja, u Gradskoj galeriji u Goraždu otvorena je i izložba akademskog slikara Hamida Muhovića pod nazivom „Pejzaži netaknute prirode“.

19

Nakon općina Pale-Prača i Goražde, u večernjim satima u općini Foča-Ustikolina održano je veče sevdaha pod nazivom „ Sevdahom sam Bosnu okitio“ u izvedbi vokalno-instrumentalnog sastava „Behar“, čime je i zvanično završeno obilježavanje Dana državnosti BiH u ovom kantonu.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.