• OBJAVLJENO: 03.12.2013.
U TOKU ZAVRŠNE PRIPREME PRED POČETAK USPOSTAVE SAVREMENOG SISTEMA NAVODNJAVANJA NA PODRUČJU OPĆINE GORAŽDE

1

Općina Goražde već neko vrijeme aktivno učestvuje u projektu  “Rekonstrukcija i razvoj sistema za navodnjavanje,  a koji zajednički realizuju federalna i entitetska ministarstva, predstavnici lokalnih zajednica i kantonalnih vlasti, te mjesnih zajednica. Pripremu ovog projekta prati i Svjetska banka koja će biti jedan od glavnih investitora. Riječ je o projektu koji se provodi na nivou BiH i sredstva su namijenjena za razvoj i modernizaciju 10 sistema navodnjavanja – po pet za Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Ovo je prvi put da Svjetska banka daje podršku BiH u oblasti navodnjavanja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 40 miliona američkih dolara, od čega za Federaciju BiH iznosi oko 22 miliona dolara.  Treba naglasiti da je općina Goražde, pored Širokog Brijega,  jedna od rijetkih lokalnih zajednica iz F BiH koja je učesnik ovog programa.

Projektom su obuhvaćene 4 mjesne zajednice i to MZ Osanica ( Gunjevići), MZ Sadba (Kolovarice), MZ Vitkovići (Ahmovići i Kodžaga Polje) i MZ Hubjeri ( Hubjeri i Kazagići), te Cvilin ( opština Foča u F BiH).

Ovih dana radi se o završnim pripremama pred početak radova na uspostavljanju savremenog sistema navodnjavanja, a danas je u zgradi Ministarstva privrede BPK-a održan još jedan u nizu radnih sastanaka na kojem su razmatrane pojedinosti i obaveze učesnika projekta. Sastanku su pored predstavnika Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva,  prisustvovali načelnici općine Goražde mr. Muhamed Ramović i općine Foča u Federaciji BiH Zijad Kunovac, te ministar u privredi BPK-a Demir Imamović sa saradnicima, predstavnici mjesnih zajednica i koordinator na ovom projektu Mirsad Hubanić.

2

Alojz Dunđer, direktor Ureda  za implementaciju projekata u šumarstvu i poljoprivredi u okviru Federalnog ministarstva  poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva govoreći o samom projektu je rekao: ”Mi smo danas održali  radni sastanak sa predstavnicima općinskih i kantonalnih vlasti, uključujući predstavnike mjesnih zajednica iz svake od ovih općina  da ih informiramo o trenutačnom statusu na pripremi  i implementaciji projekta. Što se tiče samog projekta,  pripremne aktivnosti su završene i sa aspekta investitora sve je spremno  i ostalo je samo da se  ova otvorena pitanja i izazovi s kojim se suočavaju predstavnici općinskih i kantonalnih vlasti   definiraju, riješe i da se ide u potpisivanje ugovora o samom izvođenju radova. Uvažavajući zakonsku i podzaklonsku regulativu na razini kantona i Federacije, treba riješiti pitanje vlasništva i infrastrukture. Isto tako, uvažavajući specifičnosti kantona, odnosno mjesnih zajednica, treba riješiti pitanje upravljanja i održavanja tih  sistema koji će biti u funkciji. Očekujemo da  bi početkom proljeća trebali početi prvi radovi”

Općina Goražde na čijem području će najvećim dijelom biti uspostavljen pomenuti sistem jedan je od učesnika projekta, a na današnjem sastanku načelnik općine Goražde mr. Muhamed Ramović rekao je kako je riječ o zaista bitnom projektu te da će Općina pružiti podršku prilikom realizacije, a projektom će najviše koristi imati građani pomenutih mjesnih zajednica koji rade i žive od poljoprivredne proizvodnje, što je i sami cilj projekta.

Preuzeto sa: Gorazde.ba

3

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.