• OBJAVLJENO: 06.12.2013.
Zavod za javno zdravstvo BPK –a Goražde
Obezbjeđeno 600 doza vakcine protiv sezonske gripe

vakcina-tex-3

Zavod za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona obezbijedio je 600 doza vakcine protiv sezonske gripe za potrebe besplatne  imunizacije rizičnih grupa stanovništva s područja Bosansko-podrinjskog kantona. Vakcine su obezbijeđene uz pomoć donacije Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, a na intervenciju Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK.

– Prema procjenama Zavoda za javno zdravstvo, a na osnovu odziva za vakcinaciju prethodnih godina, količina nabavljenih vakcina biće dovoljna za vakcinaciju zainteresovanih lica koje spadaju u rizične grupe stanovništva, ističe direktor Zavoda Nedim Čengić.

Vakcine su distribuirane po ambulantama domova zdravlja na području Bosansko-podrinjskog kantona, vakcinacija počinje od 06.12., a besplatna je za:

–       sve osobe starije od 65 godina,

–       osobe sa hroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, jetre, stanjima oslabljenog imuniteta,

–       uposlenici i štićenici Doma za stara i iznemogla lica,

–       zdravstveni radnici.

S obzirom da sezona gripe još nije počela, iz Zavoda za javno zdravstvo BPK pozivaju sve građane koji spadaju u jednu od rizičnih grupa stanovništva da se odazovu vakcinaciji protiv sezonske gripe, jer to predstavlja jedini siguran način zaštite od ove zarazne bolesti.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.