• OBJAVLJENO: 13.12.2013.
Služba za zapošljavanje BPK Goražde realizovala Program obuke u 2013.godini
Mlade, nezaposlene osobe dobile prestižne certifikate

Copy of IMG_5760

Služba za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde upriličila je danas dodjelu certifikata i uvjerenja nezaposlenim osobama sa evidencije  koje su uspješno prošle Program obuke u 2013. godini iz informatike, engleskog i njemačkog jezika. Dodjeli ovih prestižnih certifikata  prisustvovali su i premijer BPK Goražde Emir Frašto i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović. Oni su ovom prilikom uputili čestitke mladim ljudima na uspješno završenoj edukaciji sa željom da što prije dođu do zaposlenja.

Vrijednost programa je u iznosu od 37.968 KM. Obuku 135 kandidata izvodile su firme „EC Edukation“ i „Eksa“ iz Sarajeva. Od ukupnog broja polaznika, 111 nezaposlenih osoba uspješno je položilo test znanja i dobilo certifikate o poznavanju ovih vještina. Licima koja nisu položila test uručena su uvjerenja, a kako je danas najavljeno, njima će biti naknadno omogućen završni ispit.

Copy of IMG_5753

Prema riječima direktorice Službe za zapošljavnje BPK Goražde Nafije Hodo, zainteresovanost poslodavaca za osobama koje posjeduju ove vještine već postoji.

„Imamo već par zahtjeva od poslodavaca da im pošaljemo spiskove lica koji su uspješno prošli ovu edukaciju. Za narednu godinu planirali smo veća sredstva za edukacije kako bi ponovo odgovorili zahtjevima mladih, jer oni traže da sad polažu malo veće module,  a ujedno planiramo omogućiti i drugim mladim ljudima koji su zainteresovani za ovakav vid edukacije“- istaknula je direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde Nafija Hodo.

Pored formalnog obrazovanja s kojim se nezaposlene osobe prijavljuju na evidenciju Službe za zapošljavanje i aktivno traže zaposlenje, tržište rada sve više stavlja akcenat na neformalno obrazovanje, odnosno vještine i znanja iz oblasti informatičke pismenosti te poznavanje stranih jezika. U toku individualnih savjetovanja, informacijskih i motivacijskih seminara koje Služba kontinuirano realizuje u okviru svojih planiranih aktivnosti, nezaposlene osobe, posebno mlade, istaknule su potrebu za znanjem i certificiranjem iz ovih oblasti smatrajući da bi tim povećali konkurentnost na tržištu rada i otvorili nove mogućnosti za zaposlenje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.