• OBJAVLJENO: 16.12.2013.
ALDI Goražde
Održan okrugli sto o temi reforme obrazovnog sistema i smanjenja nezaposlenosti na području BPK Goražde

Copy of IMG_5773

U organizaciji Agencije za lokalne razvojne inicijative (ALDI) u Goraždu je danas održan okrugli sto o temi „Reforma obrazovnog sistema u cilju smanjenja nezaposlenosti u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde“.

Osnovni cilj bio je da se ukaže na neophodnost reforme sistema obrazovanja i socijalne sigurnosti nezaposlenih lica na prostoru BPK Goražde kroz uvođenje sistema obrazovanja prilagođenog tržištu rada, kao i novih modela brige o nezaposlenima koji značajnije mogu utjecati na smanjenje registrovane nazaposlenosti.

O politici BPK Goražde u oblasti stručnog obrazovanja i obuke danas je govorio premijer BPK Goražde Emir Frašto. Naglasivši važnost cjeloživotnog učenja, premijer Frašto iskazao je opredjeljenje Vlade da kroz proces reformi sistem obrazovanja prilagodi potrebama tržišta rada, posebno vodeći računa o stvaranju pretpostavki za stručno obrazovanje i osposobljavanje odraslih.

Copy of IMG_5778

Ministar za privredu Demir Imamović govorio je o potrebama privrede za stručnom radnom snagom i istakao da u narednom periodu treba stvoriti uslove da učenici steknu najmanje neko stručno zanimanje, kako bi se broj nekvalifikovane radne snage sveo na najmanju moguću mjeru.

U dosadašnjem toku projekta koji će se implementirati do kraja naredne godine, izvršena je analiza potreba tržišta za radnom snagom na prostoru BPK Goražde, a njegov glavni cilj je da se stvore uslovi za prekvalifikaciju oko 200 nezaposlenih lica sa evidencije Službe za zapošljavanje, kao i obuku za oko 100 zaposlenih radnika koji nisu prošli kroz formalni proces certifikacije za posao koji obavljaju, istakla je izvršna direktorica ALDI-ja Vildana Drljević.

Projekat smanjivanja disbalansa između ponude i potražnje za radom snagom finansira se iz sredstava Evropske unije, a zajednički ga realizuju ALDI, SSŠ“Džemal Bijedić“ i Služba za zapošljavanje BPK Goražde.

Okruglom stolu koji je organizovan u okviru projekta „Smanjivanje disbalansa između ponude i potražnje za radnom snagom i poboljšanje kompetencija, konkurentnosti i zapošljavanja radne snage u Goraždu“, prisustvovali su predstavnici ALDI-ja, zvaničnici BPK Goražde, predstavnici općina i lokalnih privrednih društava, Ministarstva za obrazovanje i Službe za zapošljavanje BPK.

Copy of IMG_5779

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.