• OBJAVLJENO: 23.12.2013.
Učenici od 5. do 9. razreda osnovnih škola na području BPK Goražde
Održan test provjere znanja iz pojedinih nastavnih predmeta

Copy of 100_6117

U organizaciji kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Pedagoškog zavoda, danas je u svim osnovnim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održano testiranje učenika od 5. do 9. razreda u poznavanju gradiva iz pojedinih nastavnih predmeta.

Izvršena je provjera znanja iz četiri nastavna predmeta na način da je svaki razred prošao testiranje iz jednog predmeta – 5. i 6. razredi iz matematike, 7. razredi iz historije, 8. razredi iz B/H/S jezika i književnosti i 9. razredi iz hemije.

– Cilj i zadatak nam je da vidimo gdje stojimo sa ishodima učenja. Veoma nam je važno da postavimo neke osnovne parametre na osnovu kojih ćemo uraditi promjene u procesu obrazovanja, a naravno sve s ciljem da dijete dođe do kvalitetnijeg i boljeg obrazovanja.

Pokušali smo da napravimo jedan presjek u učenju, da vidimo koliko možemo da utičemo na nastavne planove i programe, da poboljšamo proces učenja. Svrha i zadatak testiranja jeste da olakšamo učenicima u procesu obrazovanja, da postavimo one primarne stvari u nastavnim planovima i programima da se izučavaju i da vidimo ishod učenja na polugodištu – kazala je danas direktorica Pedagoškog zavoda Bosansko-podirnjskog kantona Goražde mr.sc. Dika Makota.

Testiranjem je obuhvaćeno oko 1270 učenika, a rezultati testiranja bit će polazni osnov resornom ministarstvu i Pedagoškom zavodu za daljnje aktivnosti po pitanju unaprjeđenja nastavnog plana i programa u osnovnim školama.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.