• OBJAVLJENO: 23.12.2013.
Ministarstvo za urbanizam, prostoro uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde
Prezentiran Plan upravljanja otpadom BPK Goražde

Copy of IMG_5867

Jedna od glavnih aktivnosti Ministarstva za urbanizam, prostoro uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde u segmentu zaštite okoliša je donošenje Plana upravljanja otpadom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde 2013-2018. godina koji bi trebao ponuditi savremena rješenja po pitanju zbrinjavanja otpada na području našeg kantona.

U Goraždu je danas ovaj Plan i javno predstavljen, a prezentirali su ga predstavnici konsultantske kompanije ENOVA iz Sarajeva koja je glavni nosilac njegove izrade.

Uz predstavnike resornog ministarstva, prezentaciji su prisustvovali i predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Suad Došlo te premijer BPK Goražde Emir Frašto.

Copy of IMG_5861

Plan upravljanja otpadom donesen je i na nivou Federacije i ovaj kantonalni Plan upravljanja otpadom u potpunosti je usklađen sa Planom upravljanja otpadom u FBiH, ističu predstavnici ENOVA-e. Planom su obuhvaćene sve relevantne norme i standardi zbrinjavanja otpada i on nudi konkretne smjernice o upravljanju otpadom na području BPK Goražde.

– U ovom kantonu planirana je, po Strategiji, međuentitetska regionalna deponija. Međutim, koliko ja znam tu se još nije pomaklo sa mrtve tačke. Pitanje upravljanja otpadom u kantonu Goražde moramo rješavati na druge načine do konačnog rješenja pitanja regionalne deponije. Moramo zatvarati postojeće i divlje deponije i prikloniti se osnovnim načelima upravljanja otpadom, a to je recikliranje otpada – kazao je danas predstavnik ENOVA-e Mahir Hadžiabdić.

Šansa za zatvaranje divljih deponija na području cijele Federacije su i projekti koje finansira Federalno ministarstvo okoliša, a kako je ovaj plan urađen na period od pet godina, postoje dobre pretpostavke da se ozbiljnije krene sa rješavanjem pitanja odlaganja otpada i zatvaranjem divljih deponija, ističu predstavnici ove konsultantske kompanije.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.