• OBJAVLJENO: 24.01.2014.
Ministar za boračka pitanja BPK Goražde posjetio Mostar
Najavljena saradnja resornih ministarstava

Copy of IMG_6308

Ministar za boračka pitanja u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Zijad Briga, sa predsjednicima udruženja demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida BPK boravio je juče u Mostaru i tom prilikom u Ministarstvu za pitanja boraca Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona razgovarao sa resornim ministrom Marinkom Petrićem. Sastanku su prisustvovali i predstavnici udruženja i udruga koji zastupaju prava boraca s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Cilj ove posjete, prema riječima ministra Brige, bilo je upoznavanje sa dobrom praksom i pozitivnom primjerima iz Mostara, kad je riječ o zapošljavanju i samopošljavanju pripadnika boračke populacije u ovom kantonu.

– Poučeni nekim dosadašnjim iskustvom vezanim za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja boraca koji kod nas nisu pokazali dobre rezultate, željeli smo upoznati neke druge prakse, primjere naših kolega iz Mostara, odnosno vidjeti kako funkcioniše princip udruživanja putem zadruga koji je trenutno aktuelan na području ovog kantona. Upoznati smo sa pozitivnom primjerima funkcionisanja nekoliko takvih zadruga, gdje je po srodnim djelatnostima udruženo više ljudi, a pomoć u opremi i sredstvima za rad obezbijedili su im Ministarstvo za pitanja boraca HNK i Vlada Republike Hrvatske. Mislimo da je to dobar način zapošljavanja demobilisanih boraca, posebno onih koji zbog godina starosti više ne mogu dobiti posao na tržištu rada- istaknuo je ministar Zijad Briga.

Prije puta u Mostar, ministar je obišao nekoliko porodica demobilisanih boraca koji usješno rade i koji zbog nedostatka sredstava nisu uspjeli registrirati svoje firme.

– Želimo pogurati ljude koji žive od vlastitog rada i vjerujem da možemo i mi uspješno primijeniti modele udruživanja koje smo vidjeli u Mostaru- ističe ministar Briga.

On takođe ističe da je delegacija iz BPK Goražde naišla na izuzetan prijem u Ministarstvu za pitanja boraca HNK.

– Obećali su nam svaku vrstu pomoći, posebno kod izrade projekata za apliciranje kod evropskih fondova, kao i pomoć u realizaciji jednog projekta u Goraždu od strane Republike Hrvatske- kaže ministar Briga.

Dogovori o saradnji ova dva ministarstva biće nastavljeni prilikom uzvratne posjete Goraždu, istaknuto je ovom prilikom.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.