• OBJAVLJENO: 31.01.2014.
Iz arhive Vijesti i saopćenja Vlade BPK i njenih ministarstava
Saopćenje za javnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta od o4.10.2013. u vezi aktuelne situacije na RTV BPK

IMG_3448

Smatrajući iznimno važnim da građani budu pravovremeno informisani o svim dešavanjima na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona, Vlada BPK Goražde je od početka 2013.godine obaveze prema RTV BPK stavila u vrh prioriteta i redovno transferisala zakonom predviđene tranše za plaće uposlenika.

Informišemo javnost da je Vlada BPK s ciljem rješavanja zahtjeva sindikata JP RTV BPK Goražde, po

-SPORAZUMU –

Član 1.

Potpisnici ovog sporazuma saglasni su da Vlada BPK Goražde u tekućem mjesecu (august) isplati redovnu tranšu JP RTV BPK Goražde te obezbijedi sredstva za isplatu jedne zaostale plate.

Član 2.

Potpisnici ovog sporazuma saglasni su da Vlada BPK Goražde u mjesecu septembru isplati redovnu tranšu JP RTV BPK Goražde te obezbijedi sredstva za isplatu još jedne plaće.

Vlada je uplatila tri tranše Radio-televiziji BPK Goražde (dvije u avgustu i jednu u septembru) u iznosu od 105.837 KM.

Program podrške javnim preduzećima od 100.000 KM u potpunosti je namijenjen Radio-televiziji BPK Goražde, a prema elaboratu 37 000 KM od tih sredstava je za plate.

U ovoj godini, zaključno sa današnjim danom, Vlada je Radio-televiziji BPK uplatila sredstva u iznosu 296.337 KM.

Kad tome dodamo sredstva u iznosu od 40.000 KM koje je Ministarstvo za obrazovanje uplatilo RTV BPK za tri kandidovana projekta, te naredne, redovne tranše, do kraja godine Radio-televizija BPK Goražde će iz budžeta kantona ostvariti više od 540. 000 KM.

RTV BPK Gorazde 002

Iz neobjašnjivih razloga, uposlenici RTV BPK, gotovo u potpunosti, obustavljaju proizvodnju sopstvenog programa iako su skupštinskom odlukom obavezni proizvoditi dnevno jednu polovinu programa u vlastitoj režiji.

Monopolsko korištenje televizije za ličnu prezentaciju neistina govori o odnosu prema radu. Stvarne mogućnosti, sposobnosti biće iskazane programom rada, tv programom, što iskreno očekujemo.

Važno je napomenuti da na prostoru Federacije BiH postoje i druge kantonalne televizije koje od osnivača dobijaju samo 50 posto potrebnih novčanih sredstava, a nedostajuća sredstva obezbjeđuju marketingom i sponzorskim ugovorima sa preduzećima i organizacijama.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.