• OBJAVLJENO: 07.02.2014.
Zahvaljujući prijateljima iz Turske
Savremeno opremljeni Ginekološko-akušerski i Pedijatrijski odjel Kantonalne bolnice

IMG_6557 - kopija

U  Goraždu su danas u prisustvu brojnih zvanica i predstavnika društveno-političkog života, zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a, otvorene novoopremljene prostorije Ginekološko-akušerskog i Pedijatrijskog odjela Kantonalne bolnice Goražde.

Ovaj projekt finansirao je jedan od najprestižnijih privatnih koležda u Turskoj, Doğa koledž iz Istanbula, a implementirala ga  je turska kompanija za prodaju medicinske opreme Ari Medikal. Sredstvima u vrijednosti od 500.000 KM potpuno su renovirani pomenuti odjeli te izvršena nabavka potrebne medicinske opreme u skladu sa najvećim svjetskim standarima.

Svečanu vrpcu kojoj je ozvaničen završetak radova i otvaranje novoopremljenih odjela Kantonalne bolnice presjekli su premijer BPK Goražde Emir Frašto i Uğur Gazanker,  generalni direktor Doğa koledža.

IMG_6582 - kopija

On je kazao da su prije tri mjeseca bili u Goraždu i vidjeli u kakom se stanju nalaze ovi odjeli te istakao kako su u cijeli projekt bili uključeni i učenici ovog koledža.

„ Mi dosta projekata radimo u saradnji sa našim učenicima i kada su ovakve aktivnosti u pitanju rado su se odazvali i velika je i njihova zasluga što se ovaj projekat realizovao. Ovdje, kao što je poznato je Turska razvojna agencija TIKA već dosta investirala u Kantonalnu bolnicu i zaista  mi smo u skromnijim okolnostima, koliko smo bili u mogućnosti doprinijeli da se  renoviraju pomenuti odjeli. Također želim reći da su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i federalni premijer Nermin Nikšić doprinijeli u tome da mi dođemo ovdje i učestvujemo u ovom projektu. Dakle, učenici su također, pored sve opreme koja se isporučila Kantonalnoj bolnici Goražde, dodatno pripremili određene poklone, deke, medicinske preparate i to isporučili Kantonalnoj bolnici, a Doğa koledž je opremio medicinskom opremom  i nabavio kompletan medicinski namještaj za ove odjele“- naglasio je generalni direktor Doğa koledža.

IMG_6573 - kopija

– Ova donacija je veoma značajna, materijalno, ali i time što su oba odjela savremeno opremljena. Dobili smo nove krevete i novu opremu koja će pacijentima pružiti daleko bolje uslove tokom hospitalizacije – kazao je direktor bolnice, dr Fuad Rovčanin.

Zahvalnost gostima iz Turske i turskom narodu uputili su i zvaničnici Općine i Bosansko-podrinjskog kantona, Muhamed Ramović i Emir Frašto, naglašavajući značaj saradnje između ove dvije zemlje, kao i napore prijatelja iz Turske da implementiraju i druge projekte na ovom području.

„Zadovoljstvo je da ovaku donaciju možemo da primimo. Zadovoljstvo je da izađemo iz onoga što je u nama svima. Da se oslobodimo rata i prošlosti, da znači vidimo da možemo i u boljim uslovima se liječiti, da u boljim uslovima možemo primati usluge zdravstvenih radnika,  koji su takođe prošli jednu golgotu i u svakom slučaju žele da rade u boljim uslovima- riječi su premijera BPK Goražde Emira Frašta.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.