• OBJAVLJENO: 21.02.2014.
Održana Godišnja sjednica Skupštine BPK Goražde
Usvojeni programi rada Vlade i Skupštine BPK Goražde za 2014. godinu

Copy of IMG_6853

Prije izjašnjavanja o dnevnom redu današnje sjednice Skupštine, poslanik Rasim Mujagić  je u ime grupe poslanika u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde podnio prijedlog da se u dnevni red uvrsti tačka o izglasavanju nepovjerenja Vladi BPK Goražde.

Kako su poslanici SDA, SBiH i SBB-a bili protiv ovog prijedloga, te zahtijevali da se on razmatra na narednoj redovnoj sjednici Skupštine, oni su se nakon izglasavanja dnevnog reda izjasnili da neće učestvovati u daljem radu današnjeg zasjedanja, te su napustili sjednicu. Sjednicu je napustila i dopredsjedavajuća Skupštine Daliborka Milović.

Nakon što Skupština nije izglasala nepovjerenje Vladi BPK Goražde, razmatrana je implementacija ciljeva i politika Skupštine BPK Goražde za 2013. godinu kroz realizaciju njenog Programa rada za prošlu godinu.

U okviru ove tačke, sekretar Vlade BPK Goražde Emir Sijerčić obrazložio je razloge zbog kojih Vlada  nije bila u mogućnosti da do kraja realizuje ono što je planirano, te je istakao i to da su neki od predviđenih ciljeva realizovani van propisanih rokova zbog čega nisu uvršteni u ovaj dokument koji objedinjuje planirane aktivnosti Vlade i Skupštine koji se realizuju u toku jedne godine.

Copy of IMG_6865

Obrazloženje je dao i premijer BPK Goražde Emir Frašto koji je pojasnio da su u pomenutom periodu donesene i određene mjere i odluke koje nisu bile planirane Programom rada, a za čijim donošenjem se u toku godine ukazala potreba.

S ciljem postizanja što boljih efekata u ispunjavanju postavljenih ciljeva, u okviru ove tačke donesen je i zaključak kojim su Kolegij Skupštine i Vlada BPK Goražde zaduženi da dodatno usaglase planirane aktivnosti rada Vlade i Skupštine za ovu godinu.

Program rada Vlade za 2014. godinu obrazložio je premijer Emir Frašto koji je istakao da je on dopunjen mjerama koje su rezultat zahtjeva građana iznesenih na zadnjim protestima. Neke od tih mjera bit će na dnevnom redu već naredne sjednice Skupštine BPK Goražde koja je zakazana za sljedeću srijedu, dok će se ostale razmatrati na narednim skupštinskim zasjedanjima.

U narednom periodu aktivnosti Vlade BPK Goražde bit će usmjerene na poboljšanje opće situacije na području ovog kantona. Kako ističe premijer Emir Frašto, Program rada Vlade za ovu godinu je obiman i on sadrži planove za unaprjeđenje stanja u svim oblastima, s tim da će se posebna pažnja posvetiti stimulisanju novog zapošljavanja te pitanjima socijalno osjetljivih kategorija stanovništva.

– U socijalom sektoru pred Vladom Kantona nalaze se najveći izazovi koji u skladu sa opravdanim zahtjevima građana trebaju obezbijediti da socijalni programi osiguraju efikasnu i održivu pomoć licima kojima je ta pomoć najpotrebnija i koja na najefikasniji način omogućava socijalno ranjivim kategorijama aktivnu participaciju u ekonomskom i društvenom životu. Tokom 2014. godine neophodno je napraviti značajniji iskorak u unaprjeđenju sistema socijalne zaštite u BPK Goražde koji nije adekvatno usklađen sa potrebama korisnika – kazao je, između ostalog, premijer BPK Goražde Emir Frašto.

Nakon prezentacije ciljeva i politike BPK Goražde za 2014. godinu Skupština je dala saglasnost na programe rada Vlade i Skupštine BPK Goražde za ovu godinu, čime je ova sjednica i okončana.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.