• OBJAVLJENO: 24.02.2014.
Sa sjednice Komisije za boračka pitanja Skupštine BPK-a Goražde
Prema Skupštini upućeni prijedlozi dva zaključka

Copy of IMG_6878

Danas je zasjedala Komisija za pitanja boračko-invalidske zaštite, izbjeglih i raseljenih lica i povratnika Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Razmatran je prijedlog Koordinacije boračkih udruženja BPK Goražde za izmjenu kantonalnog Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, te je upućen prijedlog Skupštini da se od Ministarstva za boračka pitanja i Vlade BPK Goražde zatraži da u roku od 30 dana u skupštinsku proceduru upute prijedlog izmjena i dopuna ovog zakona.

Razmatran je i prijedlog za rješavanje statusa boračkih populacija – RVI s područja BPK-a Goražde kojima je u procesu zadnje revizije ukinuto pravo na invalidninu ili je ona smanjena. I u okviru ove tačke upućen je prijedlog zaključka Skupštini prema kojem bi se od kantonalne Vlade tražilo da u Budžetu za ovu godinu osigura sredstva za refundiranje sredstava na ime ličnih invalidnina ratnim vojnim invalidima. Predloženo je i da se formira delegacija sastavljena od predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti te Saveza RVI BPK Goražde koja bi sa federalnim premijerom i ministrom za boračka pitanja obavila razgovore o temi revizije RVI na području BPK-a, s ciljem da se osigura da Federalno ministarstvo za boračka pitanja postupi u skladu sa presudama Vrhovnog suda koje su donesene u žalbenom postupku.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.