• OBJAVLJENO: 07.04.2004.
Posjeta komandanta SFOR-ove Multinacinalne brigade Jugo-Istok

ba^sfor

Novoimenovani komandant SFOR-ove Multinacinalne brigade Jugo-Istok, sa sjedištem u Mostaru, brigadni general Gerhard Stelz danas se u Goraždu sastao sa premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde mr. Salkom Obhođašem.

Cilj njegove posjete bilo je upoznavanje sa situacijom u ovom dijelu odgovornosti Multinacinalne brigade, a pored bezbjednosne, generala je, kako je naglasio, zanimala i aktuelna ekonomska situacija, kao i potencijali ovog kantona za strana investiciona ulaganja.

Ono što je posebno interesovalo premijera kantona bio je daljnji angažman SFOR-a na području BiH, kao i to postoji li mogućnost da stanovništvu sela sa desne obale rijeke Drine, koji sa ostalim dijelovima kantona nisu povezani nikakvom komunikacijom izuzev čamcem, SFOR ostavi na korištenje montažni most, koji se demontira iz naselja Osanica.

Prema riječima SFOR-og komandanta, uprkos sličnim zahtjevima koji dolaze iz Foče-Srbinja, oni se ne mogu odobriti, jer se uporedo sa povlačenjem vojnika sa područja BiH, povlači se i infrastruktura, a o njihovom daljem raspoređivanju odlučuje centrala NATO-a u Briselu.

“SFOR ne razmišlja samo vojnim pitanjima, već i o svim temama koje su bitne za budućnost ove zemlje, a veliki potencijal BiH su inteligentna omladina i niska cijena rada koju treba na najbolji mogući način iskoristiti”- naglasio je general Stelz.

Komandant SFOR-ove Multinacionalne brigade Jugo-Istok posjetio je u Goraždu i firmu “Bektointernacional” , gdje se na licu mjesta uvjerio kako i firme sa područja ovog kantona, sa pravim investicijama, mogu ići ukorak sa modernim zapadnoevropskim firmama.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.