• OBJAVLJENO: 13.04.2004.
Program rada za 2004. godinu predstavilo Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline u Vladi BPK Goražde

vladimir-nedimovic-

U organizaciji Službe za odnose sa javnošću Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, svoj program rada za 2004. godinu predstavilo je kantonalno Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline u narednoj godini planira sprovoditi aktivnosti na realizaciji poslova iz svoje nadležnosti po organizacionim sektorima: Sektoru za urbanizam, normativno-pravne poslove i zaštitu okoline i Sektoru za obnovu i razvoj.

Prema riječima resornog ministra Vladimira Nedimovića, prioritetni zadaci ovog ministarstva su na konačnom usvajanju zakona: o građenju, o prostornom uređenju i o zakupu stana koji se nalaze na javnoj raspravi, te donošenju seta zakona o zaštiti okoline.

Radi se i na formiranju kantonalnog stambenog fonda , koji će biti od posebnog značaja jer se u 2004. godini u Goraždu planira izgradnja dvije stambene zgrade; jedne za pripadnike boračke populacije, a druge za nocioce stanarskog prava čije su stambene jedinice potpuno uništene.

Vrše se takođe, i pripreme za izgradnju kompleksa stambeno-poslovnih lamela putem izdavanja koncesija.

U planu je i rješavanje statusa stambenih jedinica koje su izgrađene u poslijeratnom periodu, kao što su potkrovni stanovi u ulici Maršala Tita, ulici Zdravstvenih radnika i naselju Vikovići. Pokušaj Vlade kantona da putem javnog poziva zainteresuje građevinske firme i banke da učestvuju u kreditiranju velikog broja građana u rješavanju njihovih stambenih problema, uz učešće Vlade u besplatnoj renti i građevinskoj dozvoli nije uspio.

Kako ističe ministar Nedimović, nijedna banka nije bila zainteresovana i rok je istekao. Bitno je istaći da će u ovoj godini, uprkos finansijskim problemima, kantonalno Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline raditi na izradi urbanističkog plana općine Goražde i kontroli provedbe regulacionih planova na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Posebna pažnja usmjeriće se i na realizaciju projekta regionalne ekološke deponije. Vrijednost ovog projekta procjenjuje se na 5.700.000,00 KM i njegova je realizacija još upitna zbog nedostatka finansijskih sredstava. Goraždani će kao i stanovnici susjednih gradova u Republici Srpskoj morati što hitnije rješavati ovo pitanje jer se sve više ugrožava ekološka sredina, posebno područja uz rijeku Drinu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.