• OBJAVLJENO: 18.03.2014.
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MINISTARSTVA ZA PROSTORNO UREĐENJE URBANIZAM I ZAŠTITU OKOLINE BPK GORAŽDE

100_3048

Povodom zahtjeva Savjeta MZ Vitkovići, a vezano za osporavanje prodaje potkrovnih stanova u Vitkovićima  koji su vlasništvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde,  želimo istaći slijedeće:

  •  Način utroška sredstava prikupljenih prodajom i izdavanjem pod zakup stanova u društvenom vlasništvu koja se prikupljaju na poseban podračun regulisan je važećim  zakonskim propisima.  I ubuduće ćemo postupati u skladu sa zakonskim propisima i prednost dati novoj stambenoj izgradnji  i rješavanju stambenog pitanja lica u stanju stambene potrebe, a posebno populacije mladih.
  • Dug po osnovu neplaćanja obaveza za održavanje zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama je lični dug korisnika stanova koji su useljeni na osnovu Rješenja izdatog od strane nadležnog opštinskog organa Opštine Goražde.
  • Sve stambene jedinice dograđene na stambenim objektima u Vitkovićima su izgrađene u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima na osnovu projektne dokumentacije i odobrenja za građenje tako da nije došlo ni do kakve značajnije devastacije postojeće infrastrukure što dokazuje i činjenica da se predmetni stanovi koriste već skoro 15 godina.
  •  Bosansko-podrinjski kanton Goražde će nastaviti uređenje stambenih zgrada i naselja ne samo u Vitkovićima već na cijeloj teritoriji Kantona, a dobar primjer za to je uređenje 20 stambenih jedinica u Vitkovićima koje je u saradnji sa CRS-om urađeno prije 2 godine. Pored toga, Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je apliciralo prema Evropskoj banci za razvoj projekat cjelovitog uređenja prostora urbanog dijela MZ Vitkovići , a rezutati te aplikacije se očekuju polovinom 2014 godine.
  •  Potkrovni stanovi kao i svi ostali stanovi u objektima na kojima je izvršena nadogradnja, koja je, usput rečeno, izvršena uz pismenu saglasnost HI „Azot“ kao tadašnjeg vlasnika je trenutno, u 99 % slučajeva privatno vlasništvo, a ne „zajedničko vlasništvo građana MZ Vitkovići“  kako se navodi u zahtjevu Savjeta MZ Vitkovići.

Cijenimo napore stanovnika MZ Vitkovići za što bolje uređenje prostora u kome žive i u tome će imati punu podršku aktuelne vlasti,  koja će u narednom periodu nastojati neki od projekata iz pomenute oblasti realizovati na tom području.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.