• OBJAVLJENO: 11.01.2011.
Aktiviran kantonalni Tim za pripravnost u slučaju proglašenja pandemije

Situacija za sada stabilna

Sa prvim registrovanim slučajem gripe H1N1 na području BPK-a Goražde, ponovo je aktiviran kantonalni Tim za pripravnost u slučaju proglašenja pandemije. Članovi ovog tima održali su danas, 11.01.2011.godine svoj prvi sastanak na kome su razmatrali aktuelnu epidemiološku situaciju, te utvrdili Program protuepidemijskih mjera pandemijske influence u Bosansko-podrinjskom kantonu. Ovaj program biće upućen svim zdravstvenim ustanovama primarne i sekundarne zaštite, koje su kako je to istaknuto danas, već preduzele preventivne mjere pojačane opšte higijene i dezinfekcije prostora i radnih površina.

Kantonalnoj bolnici Goražde naloženo je takođe, da zabrani posjete pacijentima, te da za srednje i teško oboljele pacijente obezbijedi posebnu prostoriju za izolaciju.

Veoma je bitno i animiranje građana, posebno onih koji spadaju u rizične grupe (hronični bolesnici, dijabetičari) da prime vakcinu protiv sezonske gripe, koja u sebi sadrži komponentu protiv nove gripe H1N1, naglašeno je na ovom sastanku.

Situacija na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za sada je stabilna, a izvještaji o akuelnom stanju u vezi sa gripom H1N1 slaće se svakodnevno.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.