• OBJAVLJENO: 13.01.2011.
Služba za zapošljavanje BPK-a Goražde

Potpisani ugovori sa poslodavcima po Programu sufinansiranja mladih osoba bez radnog iskustva u 2010.godini

zavod_za_zaposljavanje_130111_b_1.JPG

U organizaciji Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde 13.01.2011.godine upriličeno je potpisivanje ugovora po „Programu sufinansiranja zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva u 2010.godini“, a koji je poslodavcima objavio Federalni zavod za zapošljavanje 30.10.2010.godine. Potpisivanju ugovora, pored poslodavaca, prisustvovao je i predsjednik Upravnog odbora Službe Samir Kanlić, te direktorica Službe za zapošljavanje BPK-a Nafija Hodo.

zavod_za_zaposljavanje_130111_b_2.JPG

Ovo je drugi Javni poziv poslodavcima za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva, koji je bio otvoren do utroška sredstava. Kao i do sada, Federalni zavod je podsticajnim sredstvima u iznosu od 107.400 KM podržao sve poslodavce sa područja BPK-a Goražde koji su aplicirali za učešće u ovom programu. Ovom prilikom 13 poslodavaca sa područja BPK-a dobilo je sredstva za zapošljavanje 30 mladih osoba bez radnog iskustva, sa završenom srednjom, višom i visokom stručnom spremom, koje su mlađe od 30 godina i prijavljene najmanje 30 dana na evidenciji nezaposlenih u F BiH.

Priliku da po prvi put dobiju posao dobit će pet osoba sa završenom VSS, trinaest sa SSS IV- stepen i dvanaest osoba sa SSS – III stepen. Prema riječima direktorice Nafije Hodo, podrška Federalnog zavoda ni ove godine neće izostati.

„Federalni zavod u prošloj godini imao je dva javna poziva za pripravnike do 30 godina sa završenom visokom, višom i srednjom stručnom spremom. Mene raduje što su poslodavci sa prostora našeg Kantona prepoznali takav program i aplicirali, a uz podršku Federalnog zavoda sve pristigle aplikacije su i odobrene. Također, sretna sam najaviti da će i u ovoj godini biti popriličan broj programa za sve nezaposlene osobe iz Federalnog zavoda i kantonalnih službi“- kazala je direktorica Hodo.

Kada je riječ o obavezama poslodavaca prema ovom programu, njihova dužnost je da prime nezaposlene osobe u radni odnos kako bi obavili pripravnički staž zavisno od školske spreme, koji je obavezan za sve nezaposlene osobe.

zavod_za_zaposljavanje_130111_b_3.JPG

zavod_za_zaposljavanje_130111_b_4.JPG

Najveće učešće u ovom programu kada su u pitanju poslodavci sa ovih prostora uzela je firma „Pobjeda-Rudet“, a prema riječima direktora Hasana Đoza, ova firma uvijek se rado odazove ovakvim pozivima.

„ Mi se uvijek rado odazovemo projektima koji su trostruko korisni, prvenstveno za mlade ljude koji se zapošljavaju, za poslodavce, privredna društva i naravno za državu. Firmama su korisni, jer vrijedni i dobri radnici imaju šansu da ostanu u stalnom radnom odnosu. Mi u ovom ciklusu primamo 15 radnika. Po isteku pripravničkog staža, „Pobjeda-Rudet“ do sada nije dala ni jednom radniku otkaz po ovom programu. Mi smo konkurisali sa namjerom, ukoliko se ti ljudi budu trudili i željeli da ostanu, da ih zadržimo u radnom odnosu“- istaknuo je Đozo.

zavod_za_zaposljavanje_130111_b_5.JPG

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.