• OBJAVLJENO: 01.03.2011.
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano obilježen i u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Veliki broj Goraždana učestvovao u obilježavanju praznika svoje države

Nizom prigodnih svečanosti u organizaciji Vlade i općina u sastavu Kantona, građani Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u utorak, 01.03.2011.godine obilježili su 1.mart-Dan nezavisnosti svoje domovine, Bosne i Hercegovine.

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje „Grad heroj-svojim braniocima“, mališani iz dječijih vrtića „SOS Kinderdorf“ i „Sunce“, delagacije predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a i općina u njegovom sastavu, delegacija iz bratske turske općine Gungoren, ministar za boračka pitanja, predstavnici boračkih udruženja iz II svjetskog rata i odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, Oružanih snaga BiH, Goraždanskog muftijstva, te brojni građani odali su dužnu počast onima koji su svoje živote dali za svoju suverenu zemlju.

Počast poginulim braniteljima i šehidima ovog grada u II svjetskom i odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995, odata je, nakon toga, polaganjem cvijeća na šehidsko mezarje i partizansko groblje u Kolijevkama.

U Gradskoj likovnoj galeriji otvorena je izložba unikatnih ručnih radova nastalih u Kulturno –edukativnom centru Goražde-Gungoren, posvećena Danu nezavisnosti BiH. Izložbu su svečano otvorili predstavnici općine Gungoren iz Turske, premijer BPK-a Goražde i načelnik općine Goražde.

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde održana je svečana akademija, na kojoj su čestitke povodom Dana nezavisnosti građanima BPK-a Goražde i BiH uputili premijer BPK-a Emir Frašto i načelnici općina u sastavu Kantona Muhamed Ramović, Zijad Kunovac i Asim Zec.

„ Siguran, solidaran i napredan Bosansko-podrinjski kanton Goražde- to je Bosansko-podrinjski kanton Goražde u kojem možemo ostvariti naše radne i stvaralačke sposobnosti, te s povjerenjem gledati u našu vlastitu i zajedničku budućnost stabilnog privrednog razvoja, osnažene demokratije, vladavine prava, evropskog standarda i života za sve bosansko-hercegovačke građanke i građane.

Zadatak demokratske vlasti je pomoći, podržati i zaštiti svoje građane u ostvarivanju takve perspektive.“- naveo je, između ostalog, u svom obraćanju premijer BPK-a Goražde Emir Frašto.

Program svečane akademije svojim kulturno-umjetničkim programom uljepšali su učenici i nastavnici Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“ iz Goražda, te recitatori iz OŠ Husein ef. Đozo“.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Goraždu upotpunila je i promocija knjiga „Ogledi o državnosti i politički razvoj Bosne i Hercegovine“ i „Lokalna i regionalna samouprava u Bosni i Hercegovini“, autora prof.dr. Mirka Pejanovića i mr. Elmira Sadikovića, koja je održana nakon svečane akademije u Maloj sali Centra za kulturu.

Promotori ovih knjiga bili su ugledni profesori na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Senadin Lavić, prof.dr.Asim Mujkić i prof.dr. Mirko Pejanović.

Podijeljenje nagrade učenicima za najuspješnije likovne i literarne radove

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi BPK-a Goražde i ove godine nagradilo je učenike osnovnih i srednjih škola za najuspješnije likovne i literarne radove o temi „ Moja nezavisna Bosna i Hercegovina“. Nagrade učenicima i njihovim nastavnicima na svečanoj akademiji uručio je ministar za boračka pitanja u Vladi BPK-a Goražde Dževad Adžem.

Objavljujemo spisak nagrađenih učenika i nastavnika.

obiljezavanje_dana_nezavisnosti_010311_b_7.JPG

LITERARNI RADOVI

Osnovne škole od I-V

1. Amna Kazagić III3 OŠ “Fahro Baščelija”
2. Irma Hasović II3 OŠ “Fahro Baščelija”
3. Amila Mičivoda IV OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar”
Nagrađeni nastavnik: Mensura Čengić

Kategorija od V do VIII razreda

1. Pljevljak Minela VII OŠ “Hasan Turčalo Brzi” Ilovača
2. Anes Čutuna VIIc OŠ “Husein ef. Đozo” Goražde
3. Said Pašić VI 3 OŠ “ Fahro Baščelija” Goražde
Nagrađeni nastavnik: Aldin Mešić

Kategorija srednjih škola:

1. Vedad Mašić II3 MSŠ “Enver Pozderović”
2. Adela Ramović I1 MSŠ “Enver Pozderović”
3. Edo Kanlić II3 MSŠ “Enver Pozderović”
3.Emina Spirjan IV2 STŠ “Hasib Hadžović
Nagrađeni nastavnik: Merima Bučo

LIKOVNI RADOVI

Osnovne škole od I-V

1. Faris Polutak I razred JU OŠ ”Fahro Baščelija” Goražde
2. Ligata Ajla IV razred JU OŠ “Hasan Turčalo Brzi” Ilovača
3. Azra Husejnović IV razred JU OŠ “Fahro Baščelija” Goražde
Nagrađeni nastavnik : Jasmina Djana

U kategoriji učenika predmetne nastave :
1. Selma Tvrtković VII1 razred JU OŠ “Fahro Baščelija”
2. Ajdin Šeho VII a OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” Vitkovići
3. Nino Bašić VIII OŠ “Fahro Baščelija”Goražde
3. Amar Pleh VI OŠ “Husein ef. Đozo
Nagrađeni nastavnik : Senada Nezić

Održani tradicionalni sportski turniri

Svoj doprinos u obilježavanju 1.marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine dali su i članovi Šahovskog kluba „Goražde“. Oni su u prostorijama svog kluba, u utorak, 01.marta održali tradicionalni šahovski turnir na kojem je nastupio veliki broj šahista sa područja ovog Kantona.

Dan ranije, u organizaciji Škole košarke „Basket“, Udruženja pedagoga sporta“Goražde“ i Aktiva nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja BPK, u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ održan je košarkaški i stonoteniski turnir učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona. Sportskim natjecanjima, učenici i njihovi nastavnici dali su svoj doprinos u obilježavanju praznika svoje domovine-Dana nezavisnosti.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.