• OBJAVLJENO: 03.03.2011.
Održana 2.radna sjednica Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Članovima Vlade i svim uposlenicima BPK-a Goražde ukinute povlastice korišćenja službenih telefona i reprezentacije

2_sjednica_vlade_030311_b_1.JPG

Vlada Bosansko-podrinjskom kantona Goražde, kojom je predsjedavao premijer Emir Frašto , na današnjoj 2.redovnoj sjednici razmatrala je i usvojila Odluku o utvrđivanju kriterija za dodjelu studentskih kredita studentima sa područja BPK-a Goražde, nakon čega je resornom ministarstvu data saglasnost za objavljivanje Javnog poziva za dodjelu studentskih kredita za akademsku 2010/11. godinu.

U raspravi na ovu temu, članovi Vlade usaglasili su da će se studentski krediti u tekućoj akademskoj godini, po posljednji put, dodijeliti prema dosadašnjim kriterijima te da će se kriteriji za dodjelu stipendija, od naredne godine, u potpunosti redefinisati, s ciljem osiguranja socijalno pravednije dodjele studentskih kredita. Tako će se dosadašnji kriteriji izmijeniti s obzirom na način dodjele, broj korisnika, način vraćanja kredita te izvore sredstava za dodjelu studentskih kredita.

Kad je riječ o ovoj akademskoj godini, Vlada je odredila da se dodijeli ukupno 200 studentskih kredita studentima I i II ciklusa studija sa područja BPK-a, a što se tiče stipendiranja studenata iz kategorije povratnika i raseljenih lica sa područja Gornje-drinske regije, Vlada BPK-a Goražde će u narednih sedam dana donijeti posebnu Odluku kojom će se definisati uslovi i kriteriji za dodjelu studentskih kredita licima iz ove kategorije stanovništva.

2_sjednica_vlade_030311_b_2.JPG

Na današnjoj sjednici Vlada BPK-a Goražde stavila je van snage Odluku o pravu, visini i načinu regulisanja troškova za uposlenike Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u vezi upotrebe službenih telefona, sredstava reprezentacije i drugih troškova koji nisu regulisani drugim propisima. Sa današnjih danom, pored ove odluke koja se odnosi na uposlenike BPK-a, premijer i svi ministri u Vladi BPK-a odrekli su se prava na korišćenje službenih telefona i reprezentacije.

U nastavku sjednice, odobrena su i novčana sredstva u iznosu od 2.000,00 KM Sportskom savezu BPK-a Goražde, na ime sufinansiranja manifestacije Izbora i proglašenja sportiste i sportske ekipe BPK-a Goražde za 2010. godinu, kao i sredstva u iznosu od 25.000,00 KM Radio-televiziji BPK-a Goražde na ime redovne mjesečne tranše za februar.

Članovi Vlade BPK-a Goražde danas su razmatrali i nacrt Osnova za izradu Sporazuma o zajedničkoj saradnji i podršci između vlada Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona kao i Informaciju o ostvarenim prihodima u budžetu BPK-a Goražde za prva dva mjeseca 2011. godine. Imenovana je i Radna grupa za izradu Zakona o raspolaganju imovinom u vlasništvu BPK-a Goražde, te Komisija za provođenje postupka nominovanja člana Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje iz BPK-a Goražde.

Vlada nije dala saglasnost Nazornom odboru JP Bosansko-podrinjske šume na imenovanje Midhata Ahmetovića za direktora ovog javnog preduzeća.
Na kraju svoje 2. radne sjednice, Vlada BPK-a imenovala komandanta, načelnika i članove Kantonalnog štaba civilne zaštite BPK-a Goražde. Za komandanta i načelnika Kantonalnog štaba civline zaštite imenovani su predsjedavajući Skupštine BPK-a Goražde Nazif Uruči i direktor KUCZ Ramo Živojević, dok su za članove imenovani: ministar unutrašnjih poslova Nusret Sipović, ministar za finansije Muhidin Pleh, ministar za privredu Demir Imamović, ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Delila Klovo, ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Božidar Semiz i sekretar Crvenog križa BPK-a Goražde Emir Sarajlić.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.