• OBJAVLJENO: 08.04.2014.
Do kraja mjeseca, počinje s radom Zavod za besplatnu pravnu pomoć BPK Goražde
Ispunjen još jedan od programskih ciljeva Vlade BPK Goražde

Copy of IMG_7794

Polaganjem svečane zakletve direktora Zavoda za besplatnu pravnu pomoć Murisa Tatarina ozvaničen je početak rada ove ustanove na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde .

Ceremonija polaganja zakletve održana je danas u kabinetu premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emira Frašta, u prisustvu predstavnika Skupštine na čelu sa predsjedavajućim Suadom Došlom te ministara u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Zavod će pružati pravnu pomoć osobama slabijeg imovnog stanja te im omogućiti pravo na pravično suđenje i jednak pristup pravdi, uz prethodno ispunjavanje određenih zakonskih uslova. Ova pravna pomoć uključuje davanje pravnih savjeta, zastupanje na sudu, sačinjavanje svih vrsta pismena, apelacija i sl., u svim predviđenim postupcima kao što su upravni postupak, te prekršajni, izvršni, krivični i svi ostali sporovi.

„ Pravo na opće informacije imaju svi građani, dok osobe koje imaju pravo zastupanja moraju ispunjavati određene uslove. To je imovinski cenzuz, dakle, lica slabijeg imovinskog stanja ili određena kategorija lica koja pravo na besplatnu pravnu pomoć stiče na osnovu statusa.

U narednom periodu imamo niz aktivnosti  i poslove koje moramo obaviti kako bismo spremno dočekali buduće korisnike- kazao je Muris Tatarin te dodao da bi te aktivnosti trebale biti završene do kraja mjeseca.

Copy of IMG_7793

Zadovoljstvo zbog uspješne realizacije ovog značajnog projekta za građane izrazio je i ministar za pravosuđe Admir Pozderović te još jednom iskazao zahvalnost međunarodnom partneru UNDP-u koji je finansirao opremanje  Zavoda.

„Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći zapravo je narodni advokat. Svi građani koji nemaju materijalnih sredstava da priušte sebi advokata u različitim sudskim sporovima, mogu se obratiti Zavodu gdje će dobiti korisne informacije- od informacija o načinu podnošenja pismena, zahtjeva, žalbi, tužbi i drugog do konačnog zastupanja pred sudovima“- riječi su ministra pravosuđa.

Kako ističe premijer BPK Goražde Emir Frašto, uspostavom Zavoda za besplatnu pravnu pomoć ispunjen je još jedan od programskih ciljeva Vlade BPK Goražde.

Rad Zavoda, u kojem će pored direktora biti uposlena još dva lica, finansiraće se iz kantonalnog budžeta.

Copy of IMG_7799

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.