• OBJAVLJENO: 18.03.2011.
Ambasador Islamske Republike Iran sa saradnicima posjetio BPK-a Goražde
Potpisan sporazum o saradnji

Ambasador Islamske Republike Iran Gholamreza Yousefi, sa saradnicima boravio je danas u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Nakon susreta sa goraždanskim muftijom Hamedom ef. Efendićem, dobrodošlicu iranskom ambasadoru poželio je premijer BPK-a Goražde Emir Frašto, sa ministrima u Vladi Kantona. Tom prilikom, potpisan je Sporazum o pomoći Islamske Republike Iran porodicama pogođenim poplavama na području općina Goražde i Foča-Ustikolina. Memorandum sporazuma, pored premijera i ambasadora Islamske Republike Iran, potpisali su i načelnici pomenutih općina Muhamed Ramović i Zijad Kunovac, goraždanski muftija, te direktori Centra za obnovu Islamske Republike Iran i humanitarne organizacije BIRDS Mohsena Šarafi i Mohammad Jariani.

Radi se o pomoći poljoprivrednoj proizvodnji porodicama u Goraždu i Ustikolini, čiji su plastenici uništeni u poplavama, kao i o nabavci tri pumpe za vodovodnu mrežu Ustikoline, koje su pod uticajem poplave potpuno stradale. Vrijednost pomoći je 100.000 KM, a implementacija ovog projekta, prema riječima ambasadora Yousefija, može krenuti odmah.

– Islamska Republika Iran je u proteklim godinama bila aktivna na svim područjima BiH, i u koordinaciji sa državnim zvaničnicima, pokušavala je da pruža pomoć pri povratku izbjeglih i raseljenih osoba i da njihov povratak bude održiv, da se kroz te projekte pojača njihova ekonomska situacija- kazao je iranski ambasador.

Ambasador Yousefi je ovom prilikom istaknuo čvrste veze koje spajaju narod Islamske Republike Iran sa narodom Bosne i Hercegovine, te naglasio da postoji odobrena kreditna linija Vlade Islamske Republike Iran, u iznosu od 150 miliona eura, za profitabilne projekte u Bosni i Hercegovini, koja, zbog nekonstituisanja državne vlasti još čeka realizaciju. Ova kreditna linija s ciljem je jačanja ekonomske saradnje dvije zemlje, a mogla bi se aktivirati i kad je riječ o privredi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Uz zahvalnost narodu Islamske Republike Iran, ambasadoru ove zemlje i humanitarnoj organizaciji BIRDS što pomaže građane BPK-a Goražde da saniraju štete i okrenu se normalnim privrednim aktivnostima, premijer Frašto upoznao je iranske zvaničnike sa brendovima ovog Kantona i naglasio da se danas potpisani protokol nastavlja na protokol koji je potpisan sa iranskom pokrajinom Istočni Azerbejdžan, u kojem je dogovorena saradnja u oblastima kulture, turizma, ekonomije, privrede. -Vlada Bosansko-podrinjskog kantona radiće značajnije i jače na ponovnom uspostavljanju i jačanju te saradnje, – naglasio je premijer.

posjeta_ismeta_fortu_180311_b1.JPG
(Posjeta Ismeta Fortu)

Nakon sastanka u Kantonu, ambasador Islamske Republike Iran Gholamreza Yousefi, u pratnji svojih domaćina, posjetio je neke od porodica u općinama Goražde i Foča-Ustikolina, čija je poljoprivredna proizvodnja uništena u poplavama, kako bi se na licu mjesta uvjerio u obim pretrpljene štete.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.