• OBJAVLJENO: 25.04.2014.
Pres-konferencija ministrice za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline
Spreman Prijedlog odluke o usvajanju Plana upravljanja otpadom BPK-a Goražde za period 2013-2018. godina

Biljana Simić 001

Prijedlog odluke o usvajanju Plana upravljanja otpadom trebao bi se naći pred Skupštinom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na njenom narednom redovnom zasjedanju zakazanom za sljedeću sedmicu.

Na današnjoj pres-konferenciji, ministrica za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Biljana Simić ukazala je na značaj ovog Plana.

– Plan je osmišljen tako da sadrži sistemski pristup ostvarivanja definisanih ciljeva. U njemu su predloženi načini rješavanja problema otpada i on procjenjuje količinu svih vrsta otpada – komunalni, industrijski, medicinski, građevisnki, ambalažni i dr. za predviđeni planski period, što će služiti kao osnova za projektovanje sistema upravljanja otpadom – kazala je resorna ministrica.

Plan upravljanja otpadom osnova je za planiranje upravljanja otpadom kako na nivou Kantona, tako i na nivou općina koje će se pri izradi svojih planova rukovoditi kantonalnim Planom.

Istaknuto je i da ovaj Plan predstavlja uslov za dodjelu grant i drugih sredstava za realizaciju projekata koji se odnose na zaštitu okoliša, uz istovremeno uvođenje reda u ovoj oblasti i osiguranja upravljanja svim vrstama otpada na ekološki prihvatljiv način.

Ovom ministarstvo apliciralo je i na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša FBiH sa prijedlogom Projekta kantonalnog plana zaštite okoline za period 2015-2025. godina, a rezultati po ovom Javnom pozivu bit će poznati u narednom periodu.

Vezano za aktuelne projekte stanogradnje u nadležnosti ovog ministarstva, ministrica je izjavila da će danas biti gotova Preliminarna lista reda prvenstva za kupovinu potkrovnih stanova u Vitkovićima, te još jednom podsjetila da je otvoren Javni poziv za prikupljanje aplikacija za kupovinu stana u objektu „Lamela H-2“ – Zgrada za mlade.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.