• OBJAVLJENO: 21.03.2011.
Iz Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice
Posjeta Kantonalnoj bolnici Goražde

U cilju upoznavanja sa trenutnom kadrovskom i finansijskom situacijom u Kantonalnoj bolnici Goražde, ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Delila Klovo posjetila je 21.03.2011. godine ovu zdravstvenu ustanovu.

Na sastanku sa direktorom, te Konzilijem ljekara Kantonalne bolnice, razgovarano je o svim pitanjima koja se odnose na funkcionisanje bolnice, a istaknuti su i brojni problemi sa kojima se bolnica susreće u svom radu.

Zvanični pokazatelji govore da akumulirana nelikvidnost Kantonalne bolnice Goražde, za prošlu godinu, iznosi 971.895,04 KM, zbog čega, prema riječima uposlenih, postoje veliki problemi sa dobavljačima, jer bolnica nije u mogućnosti izmiriti obaveze prema njima. Kao posljedica toga, uslovi u kojima posluje bolnica na granici su minimalnih uslova potrebnih za normalan rad, rečeno je na sastanku.

Iako je Kantonalna bolnica, u zadnjih nekoliko godina, dobila nekoliko novih doktora specijalista, iskazana je potreba za dodatnom edukacijom određenih kadrova te neophodnost nabavke savremene medicinske opreme, čime bi se poboljšao kvalitet pruženih zdravstvenih usluga građanima.

I pored brojinih problema, istaknuti su i pozitivni pomaci u radu Kantonalne bolnice, kao što je uvođenje novih hirurških metoda, snimanje ultrazvuka srca te neonatalnog skrininga koji omogućava ranu dijagnozu metaboličkih i nasljednih bolesti.

Razgovarano je i o potrebi definisanja i utvrđivanja liste opreme, čija bi se nabavka finansirala iz sredstava Austrijskog Soft Loan programa. Rok za apliciranje za sredstva po ovom programu ističe 30. juna 2011. godine.

Istaknuto je da problem nedovoljnog prostora na pojednim odjelima, poput odjela Pedijatrije, koji ima samo četiri bolnička kreveta, treba riješiti kroz proširenje i dogradnju postojećih smještajnih kapaciteta ili izgradnju novih, čime bi se stvorili optimalni uslovi za rad Kantonalne bolnice. S tim u vezi, pomenut je Projekt rekonstrukcije Kantonalne bolnice, u čijem finansiranju bi učestovala i turska razvojna agencija TIKA.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.