• OBJAVLJENO: 23.03.2011.
Održana 5.sjednica Skupštine Udruženja poslodavaca BPK-a Goražde
Potrebna saradnja s Vladom na izradi Strategije privrednog razvoja

Danas je održana 5. sjednica Skupštine Udruženja poslodavaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kojoj je u ime Vlade BPK-a Goražde prisustvovao ministar za privredu Demir Imamović.

Predsjednik Skupštine ovog Udruženja Avdo Kuljuh, na početku sjednice, čestitao je Nasihi Džaka na priznanju „Najuspješniji menadžer u BiH iz oblasti malog biznisa“, u izboru Nezavisne agencije iz Zenice, Evropskog udruženja menadžera i časopisa Euromanager.

On je informisao članove o potpisanom sporazumu sa kantonalnom Službom za zapošljavanje, kao i o izdatom Katalogu privrede u kojem su predstavljeni privredni subjekti sa područja Bosansko-podrinjskog kantona.

Pored rasprave o radu, u kojoj je istaknuta potreba za uključivanjem svih privrednih subjekata u članstvo ovog Udruženja radi efikasnijeg i boljeg rada, najveći dio diskusija odnosio se na razmatranje trenutne ekonomske situacije na području BPK-a Goražde. Ona, kako je ocijenjeno, nije dobra i to na svojoj koži osjeća većina goraždanskih privrednika. Razvoj guši „siva“ ekonomija, nedovoljna ili skoro nikakva zaštita domaće proizvodnje, visoke stope poreskih doprinosa, nedovoljni podsticaji. Stoga je Udruženje poslodovaca BPK-a Goražde na današnjoj sjednici ukazalo na neophodnost veće saradnje sa Vladom Kantona i resornim Ministarstvom privrede u izradi Strategije privrednog razvoja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Zaključeno je da Upravni odbor pripremi materijal koji će biti polazna osnova za razgovore sa premijerom i Vladom o ovoj temi.

Prema riječima ministra privrede Demira Imamovića, Strategija razvoja privrede nalazi se u Programu razvoja Kantona za četiri godine, no prije nekih značajnijih pomaka u ovoj oblasti, neohodno je provesti niz reformi, među kojima su i reforme javne uprave i socijalnog sektora. Prioritet će se svakako dati firmama koje zapošljavaju veći broj radnika i izvozno su orjentisane. Ministar Imamović najavio je neke promjene u budžetu u odnosu na prošlu godinu, podršku zapošljavanju i smanjenje stope doprinosa, kao i drugačiji pristup podsticajnim sredstvima, kroz projekte, gdje bi Udruženje poslodavaca moglo da odigra značajnu ulogu.

Direktorica kantonalne Službe za zapošljavanje Nafija Hodo istakla je dobru saradnju Službe sa Udruženjem poslodavaca, koja je konkretizovana i potpisanim sporazumom. Ona je navela podatak da je u prošloj godini Služba za zapošljavanje realizovala 12 programa, aktivnih mjera politike zapošljavanja, u kojima su učestvovala 124 goraždanska poslodavca i 349 osoba sa evidencije nezaposlenih, u ukupnoj vrijednosti od milion i 55 ooo KM. Zahvaljujući tome, Bosansko-podrinjski kanton Goražde, prema riječima direktorice Službe za zapošljavanje, jedini je kanton u Federaciji BiH u kome je stopa nezaposlenosti smanjena za 8,6 % u odnosu na prošlu godinu.

Na sjednici Skupštine usvojeni su i izvještaji o radu Upravnog, Nadzornog odbora i Tehničke službe Udruženja poslodavaca BPK-a Goražde u proteklom periodu, kao i Program rada i Finansijski plan za 2011. godinu. Umjesto Nijaza Hadžiahmetovića, za predsjednika Upravnog odbora Udruženja poslodavaca izabrana je Munevera Ušanović, a za potpredsjednika Ibro Mašala, dok su za nove članove Nadzornog, odnosno Upravnog odbora, izabrani Mustafa Pašić i Ismet Bukva.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.