• OBJAVLJENO: 30.04.2014.
Studentski krediti za 2013/2014. godinu
Potpisani ugovori sa studentima

IMG_8354

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i ove godine predvidjelo je određena sredstva u budžetu za kreditiranje studenata s prostora Bosanskopodrinjskog kantona. U zgradi Vlade BPK-a Goražde danas je održana svečanost potpisivanja ugovora sa studentima koji su ostvarili pravo na kredit u ovoj studijskoj godini.

Čestitke studentima uputila je resorna ministrica Azra Kuljuh i zaželjela im puno sreće u nastavku školovanja.

„Mi smo danas pristupili potpisivanju ugovora sa studentima za dodjelu studentskih kredita. Riječ je o 202 studenta koji su u akademskoj 2013/2014.godini ostvarili pravo na kredit. Od 202 studenta, imamo 33 studenta prve godine koji su ostvarili pravo na studentski kredit i potrebno je naglasiti da među njima nema studenata koji studiraju u Goraždu. To je jedna promjena u odnosu na raniji period, ali studenti koji su već ostvarili pravo na kredit, a studiraju na fakultetima u Goraždu, i dalje ostvaruju pravo na kredit ukoliko su prešli u narednu godinu i ispunili potrebne uslove. Kad je riječ o studentima starijih godina, njih je 145, a među njima je i 40 studenata koji su na drugom ciklusu studija – pojasnila je ministrica.

Novina od ove godine jeste i da studenti koji su samo jednom obnovili godinu, imaju pravo da ponovo apliciraju za kredit.

„Vodeći se evidencijom nezaposlenih Službe za zapošljavanje, prednost smo dali studentima koji su upisali deficitarne fakultete, a radi se o profesorima matematike, tehničkim fakultetima i medicini. Kriterij je bio i da studenti koji studiraju na fakultetima gdje već imamo pet na evidenciji nezaposlenih, nisu mogli imati prednost prilikom ostvarivanja prava na kredit – kazala je Azra Kuljuh.

Studentski krediti za prošlu godinu su izmireni. Ista sredstva planirana su i u ovoj godini, a to je iznos od oko 400.000 KM. Visina kredita zavisi od godine i stepena studija i ona se kreće u rasponu od 100 do 250 KM.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.