• OBJAVLJENO: 28.03.2011.
Press konferencija ministra za boračka pitanja
Javni poziv Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih potreba

Ministar za boračka pitanja u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Dževad Adžem upriličio je danas press konferenciju s ciljem upoznavanja pripadnika boračke populacije sa Javnim pozivom Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih potreba, koji će biti objavljen 31.03.2011. godine.

Fondacija za pružanje pomoći u stambenom zbrinjavanju pripadnika boračke populacije ove aktivnosti provodila je i do sada, ali prema riječima ministra Adžema, ti rezultati za pripadnike boračke populacije sa prostora našeg Kantona su bili minimalni. Kantonalno Ministarstvo za boračka pitanja stoga je ove godine odlučilo da boračkoj populaciji ponudi pomoć pri apliciranju, kako bi se postigli veći efekti u smislu pomoći ove Fondacije.

„Fondacija nudi kreditna sredstva boračkoj populaciji za pomoć u rješavanju njihovih stambenih potreba, u iznosu od 10.000 do 20.000 KM, sa rokom otplate od 10 do 15 godina i kamatnom stopom od 2-3%. Kada je riječ o aktivnostima koje će Ministarstvo poduzeti u narednom po pitanju ovog javnog poziva, najprije će svim službama za boračko- invalidsku zaštitu općina u sastavu našeg Kantona dostaviti predmet Javnog poziva, sa kriterijima i aplikativnim obrascem, koji su dužni popuniti te ih nakon popunjavanja dostaviti ponovno službama ili udruženjima kod kojih su i uzeli obrazac. Poslije toga, Ministarstvo za boračka pitanja će objediniti sve te aplikacije i poslati ih Fondaciji za pružanje pomoći u rješavanju stambene problematike. Na ovaj način želimo da sve to sinhronizujemo i da mi, kao Ministarstvo i Vlada BPK-a, kandidujemo sve ove zahtjeve kako bi što veći broj pripadnika boračke populacije sa prostora našeg kantona dobio ova sredstva. U proteklom periodu, isto tako, postojala je ova aktivnost, ali mi nismo imali značajnije efekete od takve pomoći. Jedan od razloga je što su pripadnici boračkih populacija samoinicijativno i samostalno podnosili te zahtjeve- kazao je ministar za boračka pitanja u Vladi BPK-a Dževad Adžem.

Na prostoru našeg Kantona i sada je veliki broj pripadnika boračkih populacija koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Kako je rečeno na ovoj press konferenciji, Ministarstvo za boračka pitanja, u saradnji sa Ministarstvom za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline i predstavnicima Općine Goražde, u narednom periodu krenut će u rješavanje potkrovnih stanova u Vitkovićima i Titovoj ulici u Goraždu.

– Mislim da ćemo vrlo brzo napraviti adekvatne korake i smjernice i krenuti u realizaciju procentualne raspodjele potkrovnih stanova, a nakon toga, izraditi kriterije i način apliciranja, odnosno dodjele i prodaje tih stanova. Jedno od rješenja koje se ponudilo iz razgovora koji smo imali prošle sedmice sa predsjednicima boračkih uduženja jeste da Ministarstvo od ukupnog fonda koji će dobiti, a to je 45%, napravi mini presjek, shodno potrebama određenih populacija, porodica poginulih, demobilisanih boraca i svih drugih kategorija. Na taj način, prvo ćemo izvršiti raspodjelu tih 45%, a nakon toga odrediti i kriterije i način prodaje tih stanova –ovom prilikom istaknuo je ministar Adžem.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.