• OBJAVLJENO: 30.03.2011.
Zakon o srednjem obrazovanju BPK-a Goražde
Novim zakonom predviđeno obavezno srednjoškolsko obrazovanje

intervju_300311_b1.jpg

Kako je Bosansko-podrinjski kanton Goražde bio u obavezi da postojeći Zakon o srednjoj školi uskladi sa Okvirnim zakonom o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci u BiH, resorno ministarstvo pripremilo je prijedlog novog Zakona o srednjem obrazovanju, koji će se sutra, u formi nacrta, naći na dnevnom redu Skupštine.

Novi zakon je obuhvatniji i predviđa dosta novina, kao i zakonskih rješenja pitanja koja do sada nisu bila precizno definisana. Zakonom o srednjem obrazovanju obuhvaćene su i odredbe Zakona o obrazovanju odraslih.

Važnije novine jesu uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja u trajanju od dvije godine, kao i uvezivanje obrazovanja sa tržištem rada, kako bi se uspostavio bolji balans između ponude i potražnje za određenim kadrovima na tržištu. U tom smislu, zakon planira formiranje tripartitnog Savjetodavnog vijeća, čija bi osnovna uloga bila usmjeravanje obrazovnih institucija prije donošenja odluke o upisu učenika za pojedina zanimanja. Takođe, učenici će polagati prijemni ispit, ali on nije elminatoran, već će se sačinjavati rang lista i na osnovu rang liste će se vršiti upis učenika.

“Što se tiče Ministarstva, bili bismo sretni kad bi ovaj zakon stupio na snagu prije početka upisa u srednje škole. To nam je cilj i nadam se da ćemo ga dostići . Nacrt zakona naći će se na Skupštini 31.03.2011.godine, a poslije toga će Ministarstvo organizovati javnu raspravu. Zakon je dosta kvalitetan i kako je u formi nacrta, još uvijek postoji mogućnost njegovih izmjena i poboljšanja. Bili bismo jako sretni da javne rasprave budu konstruktivne, kako bi zakon bio što kvaliteniji” – istaknula je resorna ministrica Alma Delizaimović.

Prema ovom zakonu, svi učenici do navršenih 18 godina života, imaju obavezu srednjeg obrazovanja u trajanju od dvije godine, a ono će započeti već od školske 2011/2012. godine. S tim u vezi, resorno ministarstvo će, u saradnji sa relevantnim institucijama, napraviti programe za sticanje odgovarajućeg zanimanja I i II stepena za učenike koji ne mogu završiti srednju školu u trajanju od tri, odnosno četiri godine, a definisat će se i nove obrazovne nomenklature zanimanja za I i II stepen složenosti.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.