• OBJAVLJENO: 31.03.2011.
Predsjednik i potpredsjednik Federacije BiH posjetili firmu UNIS „Ginex“
Nužno intervenirati prema Predsjedništvu BiH da se iz odluke o zabrani izvoza naoružanja izuzmu određena poduzeća

Kako je jedan od razloga današnje posjete Goraždu i Odluka Predsjedništva BiH o zabrani izvoza naoružanja iz BiH, predsjednik i potpredsjednik Federacije posjetili su danas firmu „Ginex“.

Ova firma, koja izvozi u 33 zemlje i sa planovima za daljnje širenje proizvodnje, prema riječima direktora Jusufa Hubjera, bit će prinuđena da više od 400 svojih radnika pošalje kući, ukoliko Predsjedništvo BiH hitno ne izmijeni svoju odluku o zabrani izvoza naoružanja i vojne opreme, a tri pošiljke iz ove kompanije već su vraćene sa različitih graničnih prijelaza.

– Mene je iznenadilo što smo svi uzeti pod istu kapu. Ko je odgovoran neka odgovara, ali ko nije treba ga pustiti da radi – kaže Jusuf Hubjer, direktor „Ginexa“, koji je ohrabren današnjom posjetom predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

– Posljedice mogu biti vrlo dalekosežne ukoliko ta odluka bude na snazi i složili smo se da je nužno intervenirati prema Predsjedništvu BiH sa zahtjevom da se iz te odluke izuzmu određena poduzeća, kako bi mogla nastaviti nesmetano funkcionirati. Jednako tako sugeriramo i da takva odluka ne prejudicira nastavak istrage na osnovu informacija koje su dovele do donošenja ovakve odluke – riječi su predsjednika Federacije Živka Budimira.

I Skupština BPK Goražde na današnjem zasjedanju, jednoglasnom podrškom poslanika iz svih stranaka, usvojila je inicijativu kojom se od Predsjedništva BiH traži ukidanje sporne odluke.

– Namjenska industrija dovedena je u tešku situaciju s obzirom da svu svoju proizvodnju izvozi iz BiH. Goraždanska firma Ginex ovom odlukom Predsjedništva BiH dovedena je u situaciju da otpusti svih 415 radnika. U vremenu opće krize i nemogućnosti zapošljavanja novih radnika ovaj potez Predsjedništva direktan je doprinos povećanju nezaposlenosti u BPK, koji je i onako nerazvijen i neodrživ – navodi se, pored ostalog, u obrazloženju inicijative Skupštine BPK, koja odluku Predsjedništva BiH smatra ishitrenom.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.