• OBJAVLJENO: 31.05.2014.
POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA PONOVNU IZGRADNJU ALADŽA DŽAMIJE U FOČI

aladza kamen1

Svečanom ceremonijom polaganja kamena temeljca, juče je u Foči ozvaničen početak radova na ponovnoj izgradnji Aladža džamije.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvaničnika, među kojima i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ambasador Turske u BiH Ahmet Yildiz, potpredsjednici Federacije i Republike Srpske Svetozar Pudarić i Enes Suljkanović, premijer Emir Frašto i ministri u Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, načelnik Općine Foča Radisav Mašić.

Svečanosti je također prisustvovala i delegacija Direkcije vakufa Republike Turske koju je predvodio generalni direktor Generalne direkcije vakufa Adnan Ertem.

Program je počeo klanjanjem džuma namaza na temeljima porušene Aladža džamije. Džumu-namaz u Foči je imamio i hutbu održao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Kamen temeljac za ponovnu izgradnju Aladža džamije zajednički su položili reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, predstavnici Vakufske direkcije Turske i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Džamija je izgrađena 1549. godine, a do temelja je srušena na početku agresije na BiH 1992. godine. Predviđeno je da radovi započnu odmah nakon postavljanja kamena temeljca.

Izvođač radova bit će renomirana firma „Sama Inşaat“ iz Burse. Procjenjuje se da će obnova koštati oko pet miliona KM, a radovi trajati između godinu i po i dvije.

Protokol na obnovi Aladža džamije potpisali su martu ove godine Direkcija vakufa Republike Turske i Vakufska direkcija Islamske zajednice BiH, a projekt obnove odobrili su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, te Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.