• OBJAVLJENO: 26.04.2011.
Press konferencija ministra za privredu

Zakazani pregovori sa firmom „Prevent Goražde“
o sklapanju specijalne pogodbe za raspolaganje imovinom

press_privreda_260411.jpg

BPK Goražde nedavno je donio zakon koji reguliše upravljanje imovinom u njegovom vlasništvu, kao i Plan raspolaganja tom imovinom, čime je Vladi BPK Goražde omogućeno da, u cilju jačanja privrednog razvoja, svoju imovinu stavi na raspolaganje investitorima koji za nju iskažu interes.

Kako je firma „Prevent Goražde“ d.o.o. Goražde još prošle godine izrazila namjeru za proširenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta, Ministarstvo za privredu objavilo je Javni poziv kojim je svim potencijalnim investitorima bilo omogućeno da iskažu interes za kupovinu ili raspolaganje državnom imovinom na lokaciji bivše industrijske zone u Vitkovićima.

Cjelokupna imovina na lokaciji Viktovića, kojom raspolaže BPK Goražde, podijeljena je na 6 zasebnih LOT-ova, a firma Prevent iskazala je interes za kupovinu parcele i objekta iz LOT-a 5.

Prema riječima ministra Demira Imamovića, u proteklih 10 godina, zaključno sa 2009. godinom, u industriji na području BPK Goražde, bez firme „Prevent“, zaposleno je oko 190 radnika, a za očekivati je da će ova firma uskoro zaposliti još nekoliko stotina radnika, čime će, u kratkom periodu, doći do značajnog povećanja broja uposlenih u industriji.

S tim u vezi, Vlada BPK Goražde je na današnjoj sjednici donijela odluku da se uđe u proces pregovora sa ovom firmom.

„Vlada je danas formirala Pregovarački tim koji će započeti pregovore sa firmom Prevent oko njihovih planova za proširenje proizvodnje i zapošljavanja novih radnika na lokalitetu bivše HI „Azot“. U skladu sa zakonom, Vlada je donijela Plan raspolaganja imovinom i za LOT 5, za koji je zainteresovana firma Prevent, kojim je predviđeno zapoošljavanje najmanje 213 radnika. Već sutra bismo trebali znati sve bitne elemente za zaključivanje ugovora između Kantona i Preventa, ukoliko se postigne dogovor. Smatramo da je Prevent izuzetno jaka i ozbiljna kompanija, jedna strateška kompanija na ovom prostoru i smatram da ne trebamo gubiti vrijeme oko razgovora kako i na koji način doprinjeti zapošljavanju i razvoju na prostoru našeg kantona“ – istaknuo je ministar Imamović.

Pregovarački tim Vlade razgovarat će sa firmom Prevent o svim bitnim elementima eventualne pogodbe, a konačnu odluku o ovome, u skladu sa uslovima propisanim zakonom, donijet će Skupština BPK Goražde.

Namjera je Vlade da i imovinu iz ostalih LOT-ova stavi na raspolaganje potencijalnim investitorima, a naredni javni poziv za dodjelu imovine u vlasništvu Kantona na lokaciji bivše HI „Azot“ trebao bi biti raspisan u periodu od 60 dana.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.