• OBJAVLJENO: 27.04.2011.
Nakon okončanog pregovaračkog postupka

Postignut dogovor sa firmom „Prevent Goražde“

pregovaracki_vijest_270411_1.JPG

Pregovarački tim Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde okončao je danas pregovore sa firmom „Prevent Goražde“ vezane za sklapanje specijalne pogodbe za raspolaganje imovinom u vlasništvu BPK Goražde na lokaciji bivše industrijske zone u Vitkovićima.

Firma „Prevent Goražde“ planira na ovoj lokaciji izgradnju proizvodnog pogona površine 7.600 m2, a vrijednost cjelokupne investicije procijenjena je na 6 miliona KM. Kompletna investicija trebala bi biti završena u periodu od 3 godine, do kada bi u ovom pogonu trebalo biti otvoreno najmanje 600 novih radnih mjesta.

Nakon obavljenih pregovora prijedlog firme „Prevent Goražde“ je prihvaćen i on će biti upućen Vladi BPK Goražde u dalju proceduru.

pregovaracki_vijest_270411_2.JPG

Obzirom da se radi o projektu od javnog interesa koji će značajno utjecati na ekonomski razvoj i zapošljavanje, pregovarački tim mišljenja je da ponuđeni prijedlog ispunjava sve uslove za sklapanje specijalne pogodbe između BPK Goražde i firme „Prevent Goražde“.

„Ovo je jedan ogroman iskorak za razvoj privrede našeg kantona i zapošljavanja na ovom prostoru. U proteklih 10 godina ovaj kanton je imao stagniranje po pitanju broja zaposlenih i ovaj projekt, ukoliko bude prihvaćen od strane Vlade i Skupštine BPK Goražde, bit će istorijski iskorak po pitanju zapošljavanja u ovom kantonu, jer investicija od 6 miliona KM i otvaranje 600 novih radnih mjesta garantuje da će ogroman broj naših sugrađana pronaći posao u firmi „Prevent Goražde“ i da ćemo prekinuti negativni trend, gdje je ekonomska nerazvijensot, utjecala, na neki način, na drugačiju poziciju našeg kantona na prostoru Federacije i cijele BiH „– kazao je ministar Imamović.

Realizacijom ovog ugovora, firma „Prevent Goražde“ dobila bi 10.500 m2 zemljišta u industrijskoj zoni na kojoj će biti izgrađen novi poslovni objekat u kojem bi se trebale proizvoditi auto-presvlake. Što se tiče same procedure, Vlada će predložiti Skupštini BPK Goražde odluku o proglašavanju javnog interesa i zaključivanju specijalne pogodbe te prodaji imovine firmi „Prevent Goražde“.

„Želio bih da zahvalim svima koji su učestovali u ovom projektu. Veliki su napori uloženi da dođemo na ovaj stadij da možemo razgovarati o raspolaganju državnom imovinom, odnosno da je Kanton prepoznao da potencijalni ulagači žele da ulažu i da Kanton daje svoju imovinu u svrhu zapošljavanja. Ukoliko se potpiše ugovor, mi ćemo se obavezati na početak ulaganja u roku od 30 dana od momenta njegovog potpisivanja i zapošljavanja 600 radnika na toj lokaciji sa dinamikom ulaganja 10%, 70% do konačnih 100%, u roku od 36 mjeseci“- istaknuo je direktor firme „Prevent Goražde“ Haris Rahman.

Firma „Prevent Goražde“, samo u aprilu mjesecu, zaposlila je nova 53 radnika i za očekivati je da će ona i u narednom periodu ponuditi još radnih mjesta, koja će doprinjeti poboljšanju životnog standarda ljudi koji žive na ovom prostoru.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.