• OBJAVLJENO: 06.06.2014.
Press ministra za boračka pitanja
Večeras počinje obilježavanje manifestacije „Grebak-put života“

Copy of 100_6911

Manifestacijom „Grebak-put života“, koja se nalazi u skupštinskom Kalendaru obilježavanja značajnih datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., čuva se sjećanje na herojstvo, patnje, stradanja ali i podvige naroda Gornjeg Podrinja koji su prolazeći bespućima Kacelja i Grepka utrli put života.

Kako je na današnjoj press konferenciji naglasio ministar za boračka pitanja Zijad Briga, obilježavanje ove manifestacije počinje večeras emisijom u programu Televizije BPK Goražde, što je jedan od težišnih zadataka Ministarstva za boračka pitanja, da putem medija podsjeti što više građana širom svijeta na događaje iz naše novije istorije.

– „Grebak- put života“ je manifestacija o kojoj ne treba puno govoriti. Mislim da iz tog vremena ne postoji niko ko je tad bio sposoban, fizički i zdravstveno, a da nije ovim putem prošao barem jednom, a neki i više puta. Šta je ovaj put značio o tome će večeras govoriti učesnici u televizijskoj emisiji – kazao je ministar Briga.

Već tradicionalno, sastavni dio ove manifestacije je planinarski pohod koji organizuje Planinarsko društvo „Goražde-Maglić“.

Ministar Briga ističe da pored članova ovog društva u pohodu mogu da učestvuju svi građani koji žele i osjećaju potrebu da prođu ovim putem, pogotovo omladina koja nije imala vidjeti kuda i na koji način su njihovi roditelji donosili neophodne artikle, hranu i lijekove za opstanak na ovim prostorima.

– Planinarski pohod polazi sutra u 10 sati ispred Gradske dvorane, gdje će vozilima biti prevezeni u rejon Grepka, a odatle, istim onim stazama kolona će pješačiti prema Rudoj glavi.

Uporedo s tim odvijaju se i druge aktivnosti. Centralni dio je na šehidskom mezarju u Orahovicama, gdje će se uz vjerski i kulturni program obilježiti ovaj dan te podsjetiti na neke od ključnih bitaka, kao što je bitka za Orahovice.

Ono što je veoma bitno jeste da ovaj datum simbolizira i dan pogibije rahmetli Hasana Turčala Brzog, kojeg se na sam pomen Grepka sjećamo. On je predvodio, organizovao i vodio sve te konvoje i u dobroj mjeri njegovom zaslugom, zaslugom tih ljudi, stvorena je mogućnost da što manje ljudi umre od posljedica gladi.

Dakle, 08.06.1993.godine poginuo je Hasan Turčalo Brzi i na taj dan, u nedjelju, delegacija Ministarstva za boračka pitanja, predstavnici boračkih udruženja, njegovi saborci, članovi porodice i svi drugi građani koji to žele, posjetiće mezarje u Pazariću gdje je ukopan Hasan Turčalo Brzi i njegovi saborci koji su izgubili život na ovaj datum- kazao je na današnjoj press konferenciji ministar za boračka pitanja Zijad Briga, koji je iskoristio ovu priliku da pozove sve građane da učestvuju o obilježavanju ove značajne manifestacije i odavanju počasti onima koji su nas zadužili svojim nesebičnim djelima.

Manifestaciju „Grebak-put života“ organizuje Organizacioni odbor, na čelu sa premijerom BPK Goražde, nosilac aktivnosti je Ministarstvo za boračka pitanja, a direktni koordinator svih aktivnosti je Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja značke „Zlatni ljiljan“.

Grebak-2014-plakat1

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.